Järnvägsutbyggnaden mellan Flackarp och Arlöv samt Västlänken är de stora vinnarna när EU delat ut pengar till europeiska infrastrukturprojekt. Foto: Pixabay

Publicerad den: 2020.7.20

Miljonregn från EU över svensk infrastruktur

Anläggning: Sverige har fått närmare 59 miljoner euro kronor i bidrag från EU för olika infrastrukturprojekt. Järnvägsutbyggnaden mellan Flackarp och Arlöv samt Kvarnbergets järnvägstunnel i projektet Västlänken är de stora vinnarna.

Låst innehåll

EU delar ut totalt 750 miljoner euro till viktiga infrastrukturprojekt i Europa. För Sveriges del har man valt att stötta utbyggnaden av järnvägen mellan Flackarp och Arlöv i Skåne med totalt 23 miljoner euro.

Nästan lika mycket, drygt 22 miljoner euro, får den 560 meter långa järnvägstunneln samt 130 meter servicetunnel i Kvarnberget, som är en del av Västlänksprojektet.

ANNONS:

3,5 miljoner euro ges till en järnvägsutredning för en ny linjesträckning av Ostkustbanan, där man ska titta närmare på fyra mil dubbelspår mellan Gävle och Kringlan.

De resterande omkring 9 miljoner euro ges till att förnya signalsystemet på svensk järnväg till det EU-gemensamma så kallade ERTMS-signalsystemet.

– Utfallet av den senaste ansökningsomgången visar att Trafikverket har förmågan att få fram bidragsansökningar av hög kvalitet och att Trafikverket har projekt som EU är villiga att medfinansiera. Det visar också att vi lyckats få EU-bidrag både till större pågående byggprojekt och strategiska studier samt bidrag till ERTMS-projektet, säger Per Olof Lingwall, nationell koordinator för CEF på Trafikverket.

Taggar:

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.7.20

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!