Det är fortsatt högtryck på projektering och byggstarter på den svenska byggmarknaden, men tillväxttakten har minskat. Det visar en rapport från Sverige Bygger. Foto: Pixabay

Publicerad den: 2017.9.27

Minskad takt i byggstarter och projektering

Konjunktur: Det råder fortfarande byggboom och projekteringsfeber i Sverige, men tillväxttakten har minskat. Det framgår av en rapport från Sverige Bygger.

Låst innehåll

Statistik över nyregistrerade projekt visar att 2016 blev ett rekordår som helåret 2017 troligen inte ser ut att kunna matcha. Även om det är högtryck för många aktörer och glödhett för konsulterna, anas en minskad tillväxttakt.

Byggstartsindex för hela projektmarknaden, med bygg- och anläggningsprojekt mellan 1–500 miljoner kronor, ligger till och med augusti månad på plus 14,6 procent och projekteringsindex ligger på plus 20,1 procent. Räknar man in även jätteprojekten över 500 miljoner kronor så är motsvarande index plus 18 procent respektive plus 27,3 procent. Men trots ökade volymer har alltså tillväxttakten avtagit.

Regionalt kortsiktigt ökar södra Sverige med Skåne i spetsen mest vad gäller byggstartad volym de senaste tolv månaderna. Samtliga regioner har positiva projekteringsindex även om norr, väst och syd ligger bättre till än öst då det kommer till procentuell ökning. Öst har däremot högst volymer.

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2017.9.27

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare