Med PE Accountings system kan Dennis Nyberg följa hur det går för hans företag i realtid. Det är möjligt genom att all ekonomisk administration samlas i en digital allt-i-ett-tjänst.

Publicerad den: 2017.11.24

Molnbaserade system ger koll på ekonomin

Spaning: Det finns en uppsjö av molnbaserade ekonomisystem, utvecklade för moderna maskinentreprenörer. Rätt system kan minska pappershögarna och ge bättre koll på firmans ekonomi.

Låst innehåll

Därmed ökar också möjligheterna överlag att få en smidigare administration, samtidigt som de administrativa kostnaderna sänks.

För att visa vilka fördelar ett av marknadens tillgängliga system kan ge träffade vi Kranbolagets vd, Dennis Nyberg, som sedan några år använder ett molnbaserat system.

– Systemet som jag använder innehåller lösningar som har skräddarsytts efter min verksamhet. Den nya automatiserade redovisningen har sänkt kostnaderna med cirka 35 – 40 procent, berättar Dennis Nyberg, vd för Kranbolaget AB, som han driver sedan 2000.

Sedan han startade Kranbolaget har det växt och i dag har företaget fyra mobilkranar och åtta byggkranar, som i första hand hyrs ut till byggföretag.

Samtidigt som omsättningen har ökat har de ekonomiska kontrollbehoven förändrats för Kranbolaget. När Dennis tittade efter en ny administrativ ekonomisk lösning föll valet på den leverantör han nu haft sedan 2013. Valet av systemlösning hänger förstås ihop med vilken typ av verksamhet du har och det är viktigt att ha en bra dialog med företaget bakom systemet för att känna trygghet om dina behov förändras.

Systemleverantören som Dennis anlitar heter PE Accounting och är precis som hans tidigare leverantör både redovisningsbyrå och systemleverantör. Det digitaliserade systemet täcker in en stor del av Kranbolagets administrativa behov. Systemet kan utöver redovisning, fakturering och bokföring, byggas på med moduler för uppdragsplanering, tidrapportering, löneadministration med mera. När ett uppdrag bokas är kundens alla kontaktuppgifter samlade inklusive alla uppgifter om vilken typ av arbete och var arbetet ska utföras. Aktuell adress knappas in på en Googlekarta och detaljerade uppgifter om arbetet fylls på i systemet – med tidsåtgång, materialinköp och så vidare.

– När jag har varit ute på platsen där jobbet ska utföras kan jag lägga till ritningsdetaljer och specifika saker som har med det kommande arbetet att göra.

I och med att jobbet är inlagt i systemet är det tillgängligt via molnet från alla mobila enheter som dator, mobiltelefon och surfplatta. Den som sedan utför arbetet klickar igång projektet varje gång denne gör något som är kopplat till det. Det ger Dennis full koll på tidsåtgång i detalj. När projektet är klart avslutas det i systemet. Kunden kan sedan godkänna projektet på plats, en följesedel skickas till kundens mobil.

– När vi och kunden är överens om att arbetet utförts enligt vad vi kommit överens om skapas ett fakturaunderlag som jag kan välja att skicka ut direkt till kunden med e-post eller skicka automatiskt som vanlig post. Jag kan också välja att skicka ut fakturan senare.

I systemet finns även vid behov funktioner för påminnelser, kravhantering och inkasso. Kranbolaget har växt år från år och både anställt fler förare och investerat i flera nya maskiner. Dennis Nyberg har planer på fortsatt expansion och i takt med att hans företag växer ser han potentialen i det system han använder och ännu inte utnyttjar fullt ut.

– Det är viktigt att köpa ett system som inte är för stort och tungrott. Samtidigt måste det ha skalfördelar. Systemet måste också vara anpassat efter din nuvarande verksamhet och kommande behov. Titta också på hur det prissätts. Jag betalar en förutbestämd summa efter hur omfattande min redovisning är. För mig är det viktigt att det i tjänsten även ingår ekonomisk konsultation via telefon och e-post och att de gör allt som underlättar för mig som företagare, samtidigt som så mycket som möjligt är automatiserat.

Text: Anders Myrdal

Publicerad den: 2017.11.24

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare