Norska staten erbjuder stöd med upp till 40 procent av merkostnaden för att investera i en eldriven anläggningsmaskin. Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2017.8.4

Norge subventionerar elmaskiner

Miljömaskiner: Norska staten erbjuder stöd med upp till 40 procent av merkostnaden för maskinägare som köper en anläggningsmaskin med eldrift. Det är ett led i att minska miljöfarliga utsläpp, men även ett sätt att skynda på utvecklingen av den utsläppsfria tekniken.

Låst innehåll

Enova, som ägs av det norska olje- och energidepartementet, jobbar för att underlätta för företag och privatpersoner att välja utsläppsfria tekniker. Hittills har man fått in väldigt få ansökningar från anläggningsbranschen, något man nu vill ändra på, skriver Anleggsmaskinen.

Om ett Entreprenadföretag köper en eldriven maskin kan det få bidrag med upp till 40 procent av merkostnaden jämfört med priset på en dieseldriven maskin. Det går även att få 40 procent av merkostnaden för en laddningsstation till maskinerna.

– Vi tror det här är intressant för maskinägare. Förutom själva stödet för inköp, så innebär en batterielektrisk drift ju även att man sparar pengar på driftskostnader, säger Enovas representant Arnt-Gunnar Lium till Anleggsmaskinen.

Taggar: ,

Text: Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2017.8.4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare