Det blir norska AF Gruppen som ska färdigställa tunnelarbetena på den omstridda delen Lovän på Förbifart Stockholm. Foto: AF Gruppen

Publicerad den: 2020.3.18

Norrmän tog hem omstritt tunnelkontrakt

Infrastruktur: Den omstridda entreprenaden Lovön, inom projektet Förbifart Stockholm, har äntligen landat en ny entreprenör. Det är norska AF Gruppen som har till december 2024 på sig att färdigställa arbetet.

Låst innehåll

Entreprenaden Lovön, ett kontrakt värt 3,4 miljarder kronor, har kantats av problem sedan flera år tillbaka.

Sommaren 2018 stoppades arbetet på grund av brister i arbetsmiljön samt att man inte uppfyllde beställarens kvalitetskrav. Under hösten samma år återupptogs arbetet en kort period, men entreprenören uppvisade inga förbättringar på de kritiserade punkterna och Trafikverket fick nog.

ANNONS:

I mars förra året upphävdes kontraktet och man började se sig om efter en ny entreprenör. När anbudstiden gick ut i oktober förra året var det dock så få anbud som kommit in att Trafikverket valde att gå ut med en ny upphandling. Det visade sig vara framgångsrikt. Norska AF Gruppen har nu tilldelats kontraktet och har till december 2024 på sig att färdigställa sex kilometer huvudtunnlar, sju kilometer ramptunnlar och åtta schakter. I vägtunnlarna ska vägkropp med VA-, OPI-kanalisation och inklädnadsvalv byggas. Entreprenören räknar med att starta arbetet till sommaren.

– Vi i AF Gruppen är glada över att få Trafikverkets förtroende att genomföra detta krävande tunneluppdrag. AF har etablerat en stark position i Sverige och vi ser fram emot att samarbeta med Trafikverket i ett uppdrag som passar vår kompetens inom tunnelkonstruktion, säger Morten Grongstad, koncernchef i AF Gruppen.

Taggar: , ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.3.18

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!