Miljöborgarrådet Katarina Luhr tillsammans med de ansvariga från entreprenören YIT efter den första sprängningen för nya avloppstunneln under Stockholm. Foto: Stockholm Vatten och Avfall

Publicerad den: 2020.5.12

Nu sprängs jätteavloppstunneln fram

Infrastruktur: Den 1,4 mil långa avloppstunneln under Stockholm ska stå klar 2026. I går gjordes den första sprängningen och därmed är alla delar i projektet nu igång.

Låst innehåll

– Det är väldigt skönt att vi nu är igång med alla delar av projektet. Det innebär att vi kommer kunna färdigställa projektet enligt vår planering, säger Stefan Rosengren, projektchef för Stockholms framtida avloppsrening, Stockholm Vatten och Avfall.

Sprängningen igår gjordes vid Ålsten/Smedslätten av entreprenören YIT, där en av de sex arbetstunnlar som projektet behöver för att bygga den 1,4 mil långa tunneln från Bromma till Sicklaanläggningen, kommer att ligga. Tunneln sprängs ut mellan 30 – 90 meter under marknivån och är cirka 20 kvadratmeter stor.

ANNONS:

Hela avloppstunneln är 1,4 mil lång och kommer att gå mellan Bromma och Sickla, under Hammarbybacken. När den står färdig år 2026, stängs Bromma reningsverk och allt avloppsvatten från Bromma och söderort kommer att renas i Sicklaanläggningen och Henriksdals reningsverk.

Reningsverket byggs om med ny modern teknik som innebär bland annat mindre kväve, fosfor och mikroplaster i det renade avloppsvattnet.

Eftersom reningsverket hela tiden måste vara i drift genomförs ombyggnaden i etapper och hela projektet kommer att vara klart 2029.

Taggar: ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.5.12

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!