Publicerad den: 2018.11.15

Nyanländ, kvinna och maskinförare

Reportage: Som nyanländ flykting i Sverige lärde sig syriska Ghalia Alhindi först att cykla, sedan köra bil och därefter att köra en grävmaskin. Följ hennes spännande resa fram till anställningen som maskinförare i Örebro – ett högst ovanligt jobb för invandrarkvinnor i Sverige.

Låst innehåll

Det är råkallt men mysigt inne i det gamla ödehuset invid bygget utanför Kumla. Vi blir bjudna på bullar och mineralvatten. På bordet ligger även massor av höstäpplen från träden utanför.

Ett projekt vilketsomhelst, varsomhelst i landet. Men med åtminstone en stor skillnad – att en av förarna som sitter med oss är kvinna, och nyanländ flykting.

ANNONS:

Ghalia Alhindi, 37 år, klädd i slöja, bygghjälm och reflexväst, ler och trivs i intervjusituationen. Det har blivit mycket uppmärksamhet sedan hon lärde sig att köra grävmaskin – alltifrån SVT och Sveriges Radio till facktidningar och andra medier har rapporterat om henne och hennes ovanliga yrkesval.

– Hon hade inte tänkt bli maskinförare från början, men hon ville göra något och inte bara sitta hemma, säger hennes arbetsgivare Edward Garabet, vd för Örebro Schakt och Mark AB.

Ghalia visade sig ha talang för maskinföraryrket.

Förslaget att satsa på maskinföraryrket kom från Arbetsförmedlingen i Lindesberg, där Ghalia bor.

– Hon var lite emot det i början, men de bad henne ändå komma på studiebesök till Yrkesakademin först. Sedan fick hon göra test och kartläggning i två veckor, och då började hon tycka att det var alltmer intressant. Dessutom fick hon öva på svenskan, förklarar Edward.

När Ghalia så hade gått klart yrkesutbildningen ville Arbetsförmedlingen gärna ordna en praktikplats åt henne. De kontaktade Edward Garabet, som lät Ghalia testa på att köra grävmaskin åt honom. Edward var till en början avvaktande, eftersom Ghalia skulle behöva 4 200 timmar ute på jobb för att få yrkesbevis och bli fullärd maskinist. Men resultatet var bättre än vad han hade förväntat sig.

– Vi blev förvånade över hur bra det gick. Och det är ju inte arbetstimmarna som säger att man är duktig. Jag har haft folk som har sökt jobb hos mig och har yrkesbevis, men som ändå inte kan köra maskin bra, säger Edward.

”Hon hade inte tänkt bli maskinförare från början, men hon ville göra något och inte bara sitta hemma.”

Framför allt planeringsarbete visade sig vara en styrka hos Ghalia, påpekar hennes chef.
– Hon har varit i Latorp nu och planerat en schakt, där vi har återfyllt efter att ha grävt för bergvärme för tre fastig-heter. Och Ghalia har gjort planering, återfyllning och allt, helt själv. Det var imponerande.

Här i Kumla utanför Örebro arbetar Örebro Schakt och Mark AB med att anlägga Kumlas första privata förskola, Fjärilen, som kommer att ta i anspråk ett 5 000 kvadratmeter stort område. Det gamla torpet som maskinförarna får använda som raststuga – och där vi nu sitter och värmer oss – kan framöver bli snickarbod för förskolebarnen. Äppelträden runtom ska kompletteras med odlingslotter och växthus.

Förskolans huvudbyggnad kommer dessutom att ha ett tak täckt med sedumväxter och solceller, för att Fjärilen ska vara ekologiskt hållbar och klimat-smart. Ghalia och de övriga i teamet arbetar nu med att ställa iordning för cykelvägar och sandlådor för barnen. Sedan ska matjord läggas på planteringarna och stängsel sättas upp runt området. Parallellt bygger man parhus intill förskoleområdet.

– Vi lämnar Ghalia på jobb lite försiktigt nu, och bygger upp hennes erfarenheter löpande, så att det inte blir för mycket på en gång. Men hon lyckas bra, säger Edward.

Att gå från hemmafru i Syrien till jobb som grävmaskinist i Sverige är ett stort steg som uppmärksammats i många medier i år.

Vägen har samtidigt varit lång för Ghalia, som inte ens hade vanligt körkort hemma i Syrien. Men när hon väl började ratta olika fordon visade hon sig vara en naturbegåvning.
– Jag blev godkänd första gången vid uppkörningen. Teorin klarade jag på tredje försöket. Då hade jag gått två månader i körskola, säger Ghalia Alhindi på hjälplig svenska.

Redan innan hon lärde sig köra bil i Sverige hade hon lärt sig cykla här, vilket hon inte heller kunde i Syrien. Hon säger sig vara allmänt väldigt intresserad av fordon. Och i framtiden säger Ghalia att hon vill lära sig simma.
– Nästa steg borde sedan kanske bli skateboard, eller snöskoter! flikar Edward in.

”Ghalia och de övriga i teamet arbetar nu med att ställa iordning för cykelvägar och sandlådor för barnen.”

Som maskinförare kör Ghalia grävare i alla storlekar. Hos Örebro Schakt och Mark blir det bland annat Volvos bandgrävare EC140E samt minigrävaren ECR58D av samma märke. Favoriten är 140:an, samt en stor Doosangrävare som hon körde under utbildningen.

Hur har det då funkat med den omvittnat grabbiga jargongen som brukar finnas på byggarbetsplatser?
– Det har inte varit några problem. Alla killarna har varit snälla, både under utbildningen och sedan jag har fått jobb. För om det inte finns respekt kan jag inte gå dit, säger Ghalia Alhindi.

Ghalia själv har nu bott tre och ett halvt år i Sverige, efter att hon flydde med sin familj från hemstaden Damaskus i krigets Syrien. Förutom Ghalia och hennes make består familjen av två barn, en flicka på 15 år och en pojke på 14. Här i det nya landet har tillvaron förändrats på alla sätt för henne.
– Jag jobbade inte i Syrien, och hade inte någon utbildning. Jag var hemmafru och satt bara hemma, tvättade och tittade till mina barn, säger Ghalia.

Arbetsgivaren Edward Garabet vågade satsa på Ghalia.

Här i Sverige har hon bytt tvättmaskin mot grävmaskin, barnpassning mot hjullastare. Även Ghalias make backade hennes val eftersom – som Edward påpekar – kvinnor i den syriska kulturen ofta behöver en sorts stöd från maken för att börja yrkesarbeta. Maken var dessutom med på bygget de första dagarna för att få en överblick över vilken sorts arbetsplats hans fru skulle komma att befinna sig på framöver.

– Han var i och för sig lite överraskad över att jag valde ett så här pass svårt jobb. Men vi diskuterade och kom överens om att jag skulle testa, och han stödde mig i det, säger Ghalia.

Även övriga släkten var fundersamma till en början:
– Min mamma, som är kvar i Syrien, såg mig på SVT och ringde och var orolig. Hon frågade vad jag hade i en grävmaskin att göra; köra tunga grejer och sådant. Men jag förklarade att man ju inte bär sakerna som tunga stenar
på ryggen direkt!

”Min mamma, som är kvar i Syrien, såg mig på SVT och ringde och var orolig. Hon frågade vad jag hade i en grävmaskin att göra; köra tunga grejer och sådant.”

Ghalias barn är också mycket stolta över sin mamma, som snabbt och målmedvetet har anpassat sig till den nya kulturen och som såg till att gripa möjligheterna som familjens exil trots allt förde med sig.

– De är mycket glada. Samtidigt tyckte de att det var lite jobbigt i början när de kom hem från skolan, när mamma inte var hemma och maten inte var fixad. Men nu har de vuxit in i rollen; de kan laga en del mat och städa sina rum själva, säger Ghalia.

Ghalia tror att nyckeln in i samhället är att man arbetar och lär sig mer och nya saker hela tiden.

Ghalia Alhindi och hennes familj kom först till Arboga, men efter sex månader flyttade de till Lindesberg. Genom SFI (svenska för invandare) kom hon i kontakt med andra invandrare, däribland några somaliska familjer, som familjen nu umgås med.

Valresultatet från riksdagsvalet, där bland annat Sverigedemokraterna gick framåt, oroar Ghalia lite grann, även om hon känner stöd från kollegor och närsamhälle.
– Det är lite skrämmande förstås, men jag tänker att vi som är nyanlända här i Sverige behöver komma ut och jobba och inte sitta hemma, säger hon.

Även maskinentreprenören Edward är utlandsfödd, i Libanon, men har nu bott uppskattningsvis 25 år i Sverige – ”jag har slutat räkna”, som han säger. Han var maskinförare redan i hemlandet och har sedan dess fortsatt på inslagen bana. Han startade Örebro Schakt och Mark AB för ett och ett halvt år sedan, och anställer idag sju personer. Företaget äger några grävare och leasar i övrigt.

”Nej, det finns helt enkelt ingen arbetskraft i Sverige, utan det är de nyanlända som står till buds. Ska man växa så är det där man får leta.”

Några av de anställda är arabisktalande, och även om Edward i första hand vill prata med dem på svenska blir arabiskan, som också är hans modersmål, en tillgång när det gäller att förklara specifika detaljer som annars skulle riskera att gå förlorade i översättningen.
– Jag kan behöva förklara en sak på arabiska för att få det hundra procent rätt. Det är ju lite dumt kanske, men jag vill inte att de säger ”jaja, jag förstår”, och så gör de inte det. Det ska vara rätt – vi kör inte på minimikrav här utan på maximala krav.

Samtidigt menar Edward Garabet att han inte anställer nyanlända utifrån något utpräglat socialt engagemang.
– Nej, det finns helt enkelt ingen arbetskraft i Sverige, utan det är de nyanlända som står till buds. Ska man växa så är det där man får leta. Jag hoppas att de som röstar på SD tänker på det också. Det behövs otroligt mycket maskinförare inom branschen.

Ghalia Alhindi kör bland annat en Volvo ECR58D. Men favoriten är en EC140E
av samma märke.

En utmaning, anser Edward, är att branschen tidigare i så stor utsträckning har bestått av familjeföretag i Sverige. När inte nya generationer tar över, eller när företaget behöver växa snabbare, räcker inte de inhemska
resurserna längre till.

I fråga om maskinförare är det dess-utom inte bara invandrare som är underrepresenterade, och som därmed utgör en outnyttjad potential. Även kvinnor behöver i större utsträckning söka sig till yrket.
– Vad jag vet så har det blivit mycket bättre på lastbilssidan, med många fler kvinnor som kör där, men vi vill göra samma sak även på maskin-sidan. Men alla behöver vara med på det här – Arbetsförmedlingen, vi entreprenörer och så vidare, avslutar Edward Garabet.

Samtidigt svingar sig Ghalia vant upp i förarhytten på Volvo 140:an för ett nytt arbetspass i entreprenadarbetet för den nya förskolan. Slöja, hjälm och reflexväst. Kvinna, invandrare – och maskinförare. Inga konstigheter.

Text: Joakim Rådström Foto: Daniel Roos

Publicerad den: 2018.11.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare