Jobbet att kunna hantera en tiltrotator kräver skicklighet. Men allt fler moment börjar automatiseras. Foto: Engcon

Publicerad den: 2018.11.5

Omdanande utveckling av tiltrotatorn.

Teknik: Svenska tillverkaren Engcon har tillsammans med grävsystemstillverkaren Trimble utvecklat en funktion som gör att skopan automatiskt håller rätt lutning. Utvecklingen kan säkert också leda till större försäljningsvolymer utanför Sverige.

Låst innehåll

Engcon och Trimble har i många år arbetat med att integrera och dra nytta av varandras produkter och egenskaper. De senaste åren har företagens kunder kunnat använda Engcons Positioning System (ePS) tillsammans med Trimbles grävsystem Earthwork. Det har inneburit att föraren guidats samtidigt som skopans exakta position visats i den skärm som sitter i grävmaskinshytten. I och med att Earthworks också levererar halvautomatiserade system kan den tekniska utvecklingen leda till att jobbet som grävmaskinist förenklas markant inom en ganska snar framtid.

– Samarbetet med Engcon har fungerat väldigt bra och arbetet med den automatiska tiltfunktionen är ett mycket lyckat projekt, säger Fredrik Eklind, Product Manager Machine Control, Civil Engineering and Construction Division på Trimble.

ANNONS:

– Marknadens krav på produktivitet, lönsamhet och automatik inom entreprenad ökar och genom att kunna kombinera både tiltrotator och grävsystem i en automatisk tiltfunktion så kommer vi se inte bara en reaktion på marknadens krav utan också en ökad komfort för operatörerna, säger Fredrik Eklind.

Ytterligare en funktion som kunden får med kombinationen av Engcon och Trimble är att Engcons styrsystem DC2 kommer göras tillgängligt för nedladdning direkt i Trimbles android display via Trimble App Central. Det innebär att det är möjligt att få fjärrsupport direkt via displayen och grävsystemets internetuppkoppling. Därmed blir DC2 helt oberoende av vilken typ av telefon kunden har.

– Detta är ett stort steg för att bli plattformsoberoende och Trimble har varit väldigt lyhörda i utvecklingsarbetet säger Peter Huczkowsky, utvecklingsansvarig för Engcons styrsystem och den som drivit projektet tillsammans med Trimble.

Taggar: , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.11.5

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare