John och Thomas Fransson med företagets HR-representant Malin Nykvist.

Publicerad den: 2017.9.18

Personalen är allt

Reportage: Det finns en önskan bland maskinentreprenörer att branschens status höjs. Då skulle det bli lättare att intressera ungdomar för maskinföraryrket till exempel. Det är nog en riktigt analys. Företaget Frentab kan visa vägen.

Låst innehåll

Det är nog många som skulle hålla med om att entreprenadföretaget Frentabs huvudkontor i Gustavsberg i skärgårdskommunen Värmdö håller världsklass. Byggnaden, som är ett stiligt värdshus från 1862, är byggt en bit på upp slänten till Kvarnberget i byn, och utsikten ner mot hamnen och Farstaviken är av den typen att man blir stående en stund för att njuta. Det här är så långt från ett industriområde man kan komma. Det här är snarare att betrakta som vacker kulturbygd.

Far och son, Thomas och John Fransson.

Frentab är ingen liten firma i schaktbranschen längre. Även om allt började som det brukar; men en ambitiös enmaskinsägare som jobbade dubbla pass, snackade affärer i mobilen och grävde samtidigt. I Frentabs fall var det John Franssons pappa, Thomas Fransson som 1984 tog jobb med sin maskin runt om på Värmdölandet. Nu har han lämnat över till sönerna. Själv gör han det han trivs bäst med – kör grävmaskin, smörjer och hugger i på fältet.

Vi ska snart träffa en av sönerna; Frentabs 40-årige vd John Fransson. Frentabkoncernen omsätter idag runt 400 miljoner kronor och har cirka 70 anställda. Men innan vi snackar med John, ska vi kasta oss rakt in i Frentabs företagskultur, bara för att få den rätta känslan. ”Det gäller att vara lyhörd mot personalen och kontinuerligt kommunicera runt frågor vad personen vill med sitt yrke.”

Vi går tillbaks till huvudkontoret. Ljust, modernt inrett, och med ett antal höj och sänkbara skrivbord där ett antal medarbetare koncentrerat jobbar på. Det första som händer vid entrén är att en av medarbetarna kommer fram och hälsar välkommen, och sedan frågar om man vill ha kaffe, eller kanske ett glas vatten. Vi avböjer och slår oss ner. Det tar 30 sekunder så dyker en ny medarbetare upp och bekymrat frågar om vi fått hjälp, och ännu en gång erbjuds kaffe eller vatten.

Ja, ni hajar. Vi skulle kunna vara på besök hos en av landets mer glassiga fastighetsmäklare. Men det är vi inte. Vi är i schaktbranschen.

Arvid Löfstrand är en av Frentabs handplockade maskinförare.

Året var 1996 och företaget hade fem anställda. Thomas Fransson köper en grustäkt. Firmans huvudkontor med mera fick ligga i närheten och en ny era kan börja. Att sortera och sälja grus på en marknad där behovet är stort visade sig nämligen vara rätt strategi. Dessutom ökar mängden entreprenadjobb samtidigt, och ett enormt stort jobb med att bygga om Atlas Copcos industriområde i Nacka hamnar på Frentab.

– Vi förändras med grustäkten, kan man säga. Samtidigt blir vi ett tydligare entreprenadbolag under den här tiden. Vi kör inte på timpriser eller så, utan levererar tjänster eller en färdig produkt som en väg till exempel. Det leder till större beställare och vi växer med dem. Året 2012 är vi 40 personer i företaget, berättar John Fransson, som varit med hela resan. I början var hans jobb att köra lastmaskin i grustäkten på Ingarö i Värmdö kommun.

Sedan skulle den här artikeln kunna fortsätta att berätta om hur Frentab på kort tid gått från enmaskinsföretag till en koncern med flera hundra miljoner i omsättning, men det är inte därför vi är här. Frentab är ett företag som på ett tydligt sätt arbetar med kompetensförhöjning med starkt fokus på företagets medarbetare. Och en av medarbetarna är Malin Nykvist. Hon arbetar heltid med det som kallas Human Relations (HR) på Frentab – och som förr på ren svenska brukade kallas personalchef. Men Malin föredrar HR.

– Som vi ser det i dag är Frentabs affär­sidé personalen. Det är vår viktigaste resurs. Och vi anstränger oss för att se till att arbeta så på riktigt. Den här filosofin får inte bli ett dokument. Alla i företaget ska känna att de kan komma till tals i frågor som berör dem eller företaget.

John Fransson nickar och säger:

– Det är vår personal som skapar nöjda kunder. Inte maskinerna. Att rekrytera rätt personal är ett jobb i jobbet. Det är så man bygger företag. Grunden är personalen, maskinerna är oväsentliga.

Ann-Sofie Kaderud är kontorsansvarig och ekonomisk assistent på Frentab.

Medelåldern i Frentab är låg. 37 år har företaget räknat ut. Ett skäl till detta är att bolaget är noga med att ta emot praktikanter som går att anställa. Men det är inte bara att dyka upp från skolan och fråga om man får praktik här. Företaget genomför intervjuer och gör noga bedömningar om man tror att praktikanten passar in.

– Vår organisation kräver det. Vi ska alla trivas med de som är nyrekryterade och personalen får också säga sitt.

– Det är också viktigt att den som kommer in till oss får veta vilka vi är. Vi tar upp frågor som rör vår kultur och vilka värderingar vi har. Och när vi väl beslutar oss för att anställa då satar vi på de här personerna och det visar sig alltid att vi då får mycket tillbaka, säger Malin.

John och Malin lyssnar av hur dagen har fungerat för lastbilschauffören Krister Tegelmark.

Frentab har jobbat fram en så kallad platt organisation med ovanligt lite hierarki i sig. Malin säger till och med att företaget jobbar med att försöka visa att alla är lika värda.

– Det gäller att vara lyhörd mot personalen och kontinuerligt kommunicera runt frågor vad personen vill med sitt yrke och sin utveckling i företaget, säger hon.

”Som vi ser det är Frentabs ­affärsidé personalen. Alla i före­taget ska känna att de kan komma till tals i frågor som berör dem eller företaget.”
Malin Nykvist, ansvarig för Human Relations (HR) på Frentab.

John Fransson menar att det har stora fördelar om personalen kan utvecklas i företaget och ta en ny plats med nya uppgifter om dom vill. Nästan alla arbetsledare, eller chefer är internrekryterade.

– Tanken är att de här personerna då redan är accepterade och respekterade när det går in i sin nya tjänst. Och för dem blir det ett nytt liv med ett helt nytt jobb här hos oss.

Ledarskap är centralt på Frentab.

– Vi låter just nu 20 personer på företaget genomgå ett ledaskapsprogram. Frågor som vi tycker är viktiga i det här sammanhanget är hur vi ser på varann och hur vi uppträder. En medarbetare vill sällan ha en chef som pekar och sedan bara lyda. Människor vill kunna och göra själv.”En medarbetare vill sällan ha en chef som pekar och sedan bara lyda. Människor vill kunna och göra själv.”

Synen på unga är genomgående positiv. Här på Frentab är det ingen som tycker att ungdomarna som vill in i branschen inte håller måttet eller att skolorna inte är tillräckligt bra. Att få en chans som ung maskinförare att börja jobba hos Frentab står nog högt i kurs. Företaget sätter stor vikt vid personlighet och attityd. Men det här med att de ska kunna allt från början… nä.

– Dom är duktiga när de kommer från skolan i dag. För mig är den mest realistiska utvecklingen att de ganska snart kommer att hänga av de gamla rävarna när det gäller att hantera maskinerna. Nu handlar föraryrket mycket om att kunna hantera datorer och arbeta med maskinstyrning. Det våra erfarna medarbetare måste vara med och hjälpa till med det är snarare hur en arbetsplats läggs upp, för det tar lite tid att lära sig. Men den kompetensöverföringen klarar vi, säger John Fransson.

– Det vi söker är engagemang och att man är hungrig. Det hittar vi framförallt hos de yngre. Och i det läget handlar det inte om kompetens, det skaffar vi oss här på företaget tillsammans. Kunskap får vi när vi lär vi oss av varann.

Men är det inte svårt att få tag på rätt kompetens, det säger ju alla i branschen just nu?

– Det är nog att göra det lite för lätt för sig att bara säga att det är svårt. Man måste inse att det här är den viktigaste delen av att bygga företag, man måste engagera sig och lägga ner tid på rekrytering. Utbildning är nyckeln till allt, och vi har kontakter med skolor här i vår närhet och nu har vi sagt att vi också ska engagera oss mer i ME-skolan som Maskinentreprenörerna driver, säger John Fransson.

Frentabs huvudkontor ligger vackert placerat vid Farstaviken i Gustavsberg. John Fransson, Malin Nykvist och personalen har en svårslagen utsikt.

Personalomsättningen på Frentab är ovanligt låg. Slutar någon är det i princip för att det är dags att gå i pension. Även om det finns de som hävdar att maskinföraryrket inte har så hög status eller att branschen inte har världens bästa rykte, så är det inte så här på Frentab i varje fall. Här värderas alla jobb högt och har status. Organisationen är platt och man arbetar aktivt med värderingsfrågor.

– Vi har jobbat med ett ledordsarbete för att sätta ord på den kultur vi vill ha på företaget. Vi tog in 60 medarbetare i det här arbetet. Vi fick tillsammans ihop 100 olika ledord. Sedan arbetade vi fram tre av de här ledorden som vi menar speglar vilka vi är.

– De tre orden är: Nytänkande, respekt (för varann) och affärsmässighet. Ledorden ska nu ut på skyltar på våra olika arbetsplatser så att vi ser dem i vardagen, berättar Malin.

Malin Nykvist har i uppgift att upprätthålla den här kulturen och se till att personalen inte bara får höra att de är viktiga utan också att det känns på riktigt. Hon berättar att bolaget varje år till exempel har en rejäl personalresa som är enormt populär, nästan ingen missar att åka med.”De tre ledorden är: Nytänkande, respek­t (för varann) och affärsmässighet.”

– Vi har varit i Milano förra året och i år åker vi till Kroatien. Vi kallar det inte personalresa, utan väljer att säga bonusresa. Man ska känna att det hänger ihop med att vi har gjort ett bra jobb. I år blir vi 68 personer som åker, och det är en ganska stor grupp det.

Vi åker ut på en krossanläggning i Gustavsberg för att snacka med en av de yngre maskinförarna. I en hjullastare på området far 23-årige Arvid Löfstrand fram i nästan ofattbar hastighet mellan grushög och lastbil. Han stannar och kliver ut när vi vinkar till honom.

Hur är det att jobba på Frentab?

– Det är kanon. Var det allt ni ville veta, då kan jag fortsätta jobba nu?

Text: Micael Appelgren Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2017.9.18

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare