Publicerad den: 2018.6.15

Rekordhöga dieselpriser stör marknad

Låst innehåll

I maj 2018 slogs ett tråkigt prisrekord. Dieseln har aldrig varit dyrare. Tidigare toppnoteringarna är från 2012. Skatter, dollarpriset och en skakig marknad ligger bakom. En skvätt diesel kostar nu cirka 16 kronor per liter på macken. Tankar du upp en 20 tons bandgrävare för det priset så landar notan på drygt 5 000 spänn. En maskinentreprenör landar snarare på cirka 12 kronor litern, så samma bandgrävare fylls då till en kostnad av 3 600 kronor.

Betänk då att tanken är tom igen efter cirka 30 timmar. Så vi snackar alltså bränslekostnader på runt 130 kronor i timmen, kanske. Maskinentreprenörer som inte har indexreglerat bränslet har med all rätt skäl att surna till. Konkurrensen på marknaden gör att det är svårt att bara höja timpriset mot beställaren.

ANNONS:

Fast problemet är större än att det drabbar den enskilde maskinentreprenören. Sverige är ett av Europas mest transportberoende länder där företagen har långa avstånd till sina marknader. Transportskatterna är en riskfylld strategi om Sverige ska hålla ihop. Missnöjet mot beslutsfattare i ”Stockholm” och Sveriges riksdag blir inte mindre. Finns ju ingen tunnelbana i Åsele eller Emmaboda.

Publicerad den: 2018.6.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare