Publicerad den: 2018.4.17

”Rekryterings­frågan är Svevias största utmaning just nu.”

Branschpricken: Anders Gustafsson, vd för Svevia

Låst innehåll

Ni har av tradition haft en stor maskinpark i bolaget, men så lär det inte vara längre?
– Vi har lagt fokus på strategiska maskiner, den typen som passar vår specialistinriktning att bygga och sköta om vägar. Vi har renodlat maskinparken och avyttrat större delen av bland annat vår lastbils-, väghyvels- och grävmaskinspark som numera upphandlas via underentreprenörer. Svevia Maskin har blivit dotterbolaget Arento, som är ett uthyrningsföretag med Svevia som största kund, men
som vänder sig till hela marknaden.

Ni verkar fortfarande satsa stort på drift och underhåll av vägar och har flera stora driftkontrakt. Är det en lönsam bransch?
– Vi tycker det är lönsamt. Vi har lång erfarenhet i detta segment och har synergier i bolaget som fungerar bra. Det är stora kontrakt och det är klart att det finns risker med det. Vår styrka ligger i att hantera detta. Men konkurrensen är hård och har ökat de senaste åren. Det är inte ovanligt med fem till sju anbudslämnare.

ANNONS:

Vilken är er största framtidsutmaning?
– Det är helt klart rekryteringsfrågan. Det är väldigt viktigt att vi är attraktiva och kan locka till oss de bästa talangerna och få de som är duktiga att vilja stanna kvar hos oss. För att lyckas har vi egna traineeprogram för både civil- och högskole-ingenjörer som lockar unga talanger.

Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2018.4.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare