Kewab i storaffär med riskkapitalbolaget Triton visar på satsning mot en framtid som kräver större spelare.

Publicerad den: 2017.11.14

Storaffär stärker Kewab inför framtiden

Förvärv: Riskkapitalbolaget Triton som tidigare har förvärvat entreprenadbolaget Akeab har nu också förvärvat Kewab. Tanken är att bygga upp en större grupp med bolag som fokuserar på byggande av infrastruktur. Både Akeab och Kewab får en hemvist i ett holdingbolag där Kewabs ägare förblir aktiva ägare tillsammans med Triton och Akeabs ledningsgrupp.

Låst innehåll

Kewab som under många år varit en ledande leverantör av grävtjänster, anläggnings- och elkraftsarbeten i västra Mellansverige, har under senare år nästan tredubblat sin omsättning och när böckerna slås ihop för i år så landar omsättningen på 800 miljoner kronor.

– Vi har ju tänkt på olika lösningar för att bättre kunna utvecklas inför framtiden, men efter att ha tänkt igenom det här väldigt noga så ser vi att den här lösningen med Triton är det som vi tror på mest, säger Fredrik Larsson, delägare och vd för Kewab.

I det nya holdingbolaget kommer Kewabs kärnverksamhet att ligga. Det vill säga klassik entreprenadverksamhet. Den delen omsätter cirka 650 miljoner kronor. De andra delarna som innefattar uthyrning av maskiner, samt husbyggnad, blir kvar. Vad som kommer att ske med den verksamheten är ännu inte klar.

– I och med att vi har växt så mycket de senaste fyra åren, så har vi också börjat spreata ganska mycket. Och det här gör att vi nu kan utveckla vår kärnverksamhet bättre, växa geografisk både genom andra förvärv och rent organiskt, säger Fredrik Larsson.

Kewab och Akeab kommer alltså att ingå som systerbolag i en infrastrukturgrupp, fokuserad på anläggnings- och entreprenadarbeten, ägd av Triton och ledningarna i respektive bolag.

– Vi ser fram emot att fortsätta att stödja bolaget, dess ledningsgrupp och anställda inom ramen för den infrastruktur- och servicekoncern vi skapar, genom att investera i och främja gruppens tillväxt. Den industriexpertis vi förvärvat, genom andra investeringar i sektorn och förstärkt genom ledande branschexperter, kommer att bidra till att ta Kewab till nästa nivå. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningsgruppen och styrelsen i byggandet av ett starkare företag”, säger Peder Prahl, styrelseledamot i General Partner för alla Tritons fonder.

Affären är helt i linje med hur den svenska marknaden inom entreprenad nu utvecklas. Allt fler entreprenadbolag med maskinparker satsar på volym och att expandera geografiskt.

Tritons fonder förvärvar och investerar i medelstora företag i Europa och fokus ligger främst på verksamheter inom sektorerna industri, företagstjänster samt konsument-/hälsovård. Tritons portfölj består idag av 33 bolag med en sammanlagd omsättning om cirka 14.7 miljarder Euro och sysselsätter drygt 91 000 människor.

 

Micael Appelgren

Publicerad den: 2017.11.14

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare