Byggnadsarbetare mår klart bättre än vad många tror. Det visar ny undersökning från hälsoföretaget Feelgood.

Publicerad den: 2018.10.24

Stulna maskiner gick till Polen och Litauen

Stölder: Tjuvarna senaste året fokuserat mer på entreprenadmaskiner än tidigare. Stölderna har ökat mer än tidigare, enligt Larmtjänsts kvartalsrapport. Under de tre första kvartalen har det efterlysts 129 maskiner och redskap. Detta är en ökning med 16 maskiner jämfört med samma period 2017.

Låst innehåll

Efterlysning av entreprenadmaskiner, redskap och traktorer ökat från 47 efterlysningar till 70 efterlysningar. Men stölder av traktorer går ner. Ökningen gäller i det stora hela entreprenadmaskiner. Vissa tillvägagångsätt är förvånande. Det händer att tjuvarna helt enkelt beställer en trailertransport av en maskin och får den borttransporterad till annan ort för att sedan gå upp i rök.

– Det stämmer att det händer. Det är dock ofta då så att det finns inblandade på flera ställen i kedjan som gör detta möjligt. När det gäller entreprenadmaskiner är det svårt att kontrollera vem som äger den då det saknas register, och det är ibland så att man till och med har falska handlingar som ska visa att man äger den aktuella maskinen, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

ANNONS:

Det som främst försvinner är grävmaskiner och hjullastare. Under perioden har man stulit 37 grävmaskiner och 44 hjullastare. Mycket av godset försvinner utomland och av det som efterlysts under året är det 63 procent av maskiner/redskap som fortfarande är borta och 61 procent av traktorerna som fortfarande är borta.

– Vi vet att en del försvinner till Polen och Litauen. Under året har det återfunnits grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner i båda länderna. Vi har fått ett allt bättre samarbete med fler länder och även personliga kontakter med utredare, och det gör att vi kan hitta en del maskiner ändå, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Larmtjänst fortsätter att diskutera med tillverkare och leverantörer om att förbättra startspärrar och menar att det nu ser ut som om allt fler tillverkare är redo för att säkra maskinerna med olika typer av kodlås. Dessutom pågår det ganska långtgående samtal med branschen och myndigheter om att registrera maskinerna för att enklare kunna fastställa vem som är den riktiga ägaren.

– Det vi också kan se mer av nu, det senaste året, skulle jag vilja säga, det är att tjuvarna stjäl direkt från återförsäljare. Ibland ligger de här företagen i industriområden som är skyddade från insyn, säger Sundman.

Taggar: , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.10.24

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!