Publicerad den: 2017.12.19

SVAB:s samlade styr­system får Teknikpriset

Branschnytt: Anpassar automatiskt redskapets inställningar och samlar flera funktioner i förarens mobil.

Låst innehåll

SVAB får Maskinentreprenörens Teknikpris 2017 för styrsystemet Quantum med redskapsigenkänning, med följande motivering.

”När antalet system på en grävmaskin blir allt fler, underlättar det förarens vardag att kunna styra fler system i en app i mobilen. Att systemet automatiskt håller reda på vilket redskap som är kopplat, så att rätt mått och flöden ställs in, minskar risken att göra fel. Dessutom kan systemet användas oberoende av märke på maskin och tiltrotator.”

– Det är jättekul att vi får årets teknikpris. Jag vill framhålla vårt utvecklingsteam som jobbat väldigt hårt med det här. Priset ger en bekräftelse på att dom och företaget jobbar med rätt saker, säger SVAB:s vd Fredrik Eriksson.

SVAB:s plattform för styrsystem Quantum samlar flera av grävmaskinens styrsystem i ett, och allt hanteras via en app i maskinförarens mobiltelefon. Systemet kan användas oberoende av märke på maskin och tiltrotator.

Grundfunktionen i Quantum är redskapsigenkänning (Tool Recognition). På varje redskap monteras en puck, som trådlöst sänder information till en kommunikationsenhet i maskinen. Informationen berättar för maskinstyrningssystemet vilket redskap som är anslutet och samtliga mått och inställningar anpassas automatiskt.

– När vi utvecklar utgår vi alltid från redskapet, eftersom det är det som gör jobbet. Maskinen och allt runt omkring ska anpassas efter redskapet. Genom att systemet har koll på vilket redskap som används försvinner risken att man sitter och gräver i flera timmar med fel mått inställda. Då minskar felmarginalerna och man minimerar energiförluster och bränsleförbrukning, konstaterar Fredrik Eriksson.

Som en bonus finns redskapets senast anslutna position lagrad i systemet, och går att spåra i appen.

SVAB lanserar Tool Recognition som en ingång till plattformen Quantum. Maskinägaren kan sedan efter behov koppla till joystickstyrning av tiltrotator, styrning av grävbroms, styrning av hjul och band samt styrning av schaktblad. Kommunikationsenheten i maskinen och appen i mobilen är gemensam för alla funktionerna. Det innebär att inga extra displayer behöver monteras i hytten.

All information i Quantumplattformen lagras via appen i ett moln och kan nås via nätet. Det gör att SVAB och återförsäljare kan göra felsökning och ge support på distans. I appen finns även manualer och inställningar. Där görs även uppdateringar av systemen. Det går också att se var maskinen är via en karta i appen.

Publicerad den: 2017.12.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare