Publicerad den: 2018.3.9

Svensk modell kanske i brygga

Låst innehåll

Relationerna mellan arbetsgivare och fackförening i byggbranschen är minst sagt frostig. I februari kom Arbetsmarknadsekonomiska rådet ut med sin senaste rapport: ”Hur fungerar kollektivavtalen?”. Det är en ganska nedslående läsning.

Enligt rapporten är byggbranschen den bransch där arbetsgivarna är mest negativa till kollektivavtalen; alltså hur de fungerar i teorin och i praktiken. Det här är inte så bra, för antalet fackligt anslutna minskar i Sverige och i hela västvärlden. I Tyskland har det gått så långt att kollektivavtalen tappat sin funktion i hög grad, och tyskarna diskuterar nu på allvar att föra över sin lagstiftning om minimilöner till EU. Endast 60 procent av tyskarna arbetar inom ett kollektiv-avtal i dag.

ANNONS:

Frågan är hur stark den svenska modellen med kollektivavtal då blir i vår bransch? Allt fler EU-medborgare arbetar i svensk byggbransch och i Östeuropa är kollektivavtal inte särskilt etablerat i en jämförelse. Och när regeringen dessutom nu går in och lagstiftar om entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen, som ska försäkra alla till lön enligt nivå i kollektivavtal, så kan det börja hacka rejält. Detta kan bli spännande.

Taggar: , , , , ,

Micael Appelgren, Chefredaktör

Publicerad den: 2018.3.9

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare