Snart landar Volvos tipptruckar i Sverige

Publicerad den: 2016.10.21

Tipptruckar från Volvo nästa år

Nyhet: Tidningen Maskinentreprenören har som första svenska tidning besökt Volvos tippstruckfabrik i Motherwell Skottland. Tills vidare är samtliga maskiner här tillverkade som Terexmaskiner. Men om tre år kan de vara Volvos färger som gäller.

Låst innehåll

Grovt förenklat kan man säga att Volvo har haft samma tipptruckar i sin portfölj två gånger. Maskinerna som tillverkas i Motherwell i Skottland är nämligen från början Euclidmaskiner. Volvo AB var aktiva ägare av Euclid sedan mitten av 80-talet men lämnade stegvis över till Hitachi på 90-talet. Euclidmaskinerna i Skottland övergick dock till General Motors på 60-talet och blev senare Terex. För två år sedan köpte Volvo CE den här delen av tillverkningen med en förhoppning att kunna bredda sin maskinportfölj för att tillfredsställa kunder som arbetar i täkter och med gruvverksamhet.

Det är dock långt ifrån alla modeller som blir aktuella i Sverige. Tillverkningen i Skottland är i hög grad inriktad mot länder utanför Europa vilket gör att flertalet maskiner inte har motorer som håller för EU:s krav. Men de som gör det är på ingång till Sverige redan nästa år. Swecon har en tid arbetat med att anpassa organisationen för att klara leverans och service.

ANNONS:

– Vi börjar bli klara. Det är ju inte Volvos färger på dem när de kommer, men det är meningen att det ska bli så, säger Christer Söderberg, vd på Swecon.
Ska Terex tipptruckar passa in i Volvos kultur måste dock en hel del i maskinerna även förbättras. Men det är något som Volvo CE har erfarenhet av sedan tidigare.

– Det var ungefär så man också gjorde när Samsungs bandgrävare förvärvades och blev Volvo. Man gjorde de förändringar som krävdes för att de skulle kunna bli regelrätta Volvomaskiner, säger Söderberg.

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2016.10.21

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!