Emil Nevermann, Solna Trädgårdsanläggning, är först i Sverige med Volvos eldrivna hjullastare L25 Electric. Foto: Peter Holgersson AB

Publicerad den: 2021.6.30

Volvos första elmaskin i Sverige

Elektrifiering: Sveriges första batteridrivna hjullastare från Volvo är nu i arbete. Den ägs av Solna Trädgårdsanläggning, som bestämde sig redan vid lanseringen på Bauma 2019.

Låst innehåll

Det var på Bauma 2019, när Volvo CE för första gången visade upp sin batteridrivna hjullastare L25 Electric, som företagets delägare Per Nevermann äntligen hittade det han var ute efter – en elektrisk hjullastare i rätt storlek.

– Det finns en uppsjö mindre alternativ men det är inte aktuellt, den måste kunna lyfta minst två ton, säger han.
Det tog sen sin lilla tid innan maskinen fanns tillgänglig på den svenska marknaden, men nu är den första alltså på plats i norra Stockholm – för att lasta grus, jord, sand och stenmjöl, lossa pallar med plattor och annat material, köra fram grejer och transportera växter.

ANNONS:

Valet av en batteridriven maskin grundar sig i Per Nevermanns insikt om att dagens miljöanpassade dieselmotorer inte passar den här typen av verksamhet:

– När maskinerna inte körs effektivt i mer än kanske två timmar per dag blir de inte tillräckligt varma för att avgasreningen ska fungera. I stället får vi sitta och varmköra tills varningslampan för avgasrening slocknar och så går det åt 30 procent mer bränsle, säger han.
Per Nevermann hoppas kunna utöka den elektriska flottan och på sikt ha en fossilfri arbetsplats.

– Till exempel med solfångare på våra containrar och den vägen få ström till andra maskiner. Det skulle både underlätta och kännas väldigt bra.Solna Trädgårdsanläggning AB grundades av Joachim Nevermann i slutet på 1950-talet. 30 år senare tog sonen Per över och började efter hand investera i egna maskiner för jobben som görs. Idag har företaget tio medarbetare och omsätter ungefär 40–45 miljoner på exklusiva trädgårdsanläggningsjobb. Per äger hälften av företaget, den andra delen har tredje generationen Nevermann, äldste sonen Emil.

För gänget på Solna Trädgårdsanläggning handlar varje dag om att skapa vackra och funktionella utemiljöer i kundernas trädgårdar. De tar hand om alla utvändiga arbeten, från ledningsschakt, murar och pooler till markbeläggning, gräs, växter och skötsel. Och det är inga småjobb, det minsta uppdrag man åtar sig ligger på 1–1,5 miljon kronor.

Taggar: , , , ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2021.6.30

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören