Publicerad den: 2018.11.15

Ungdomarna behöver branschrävarna

Låst innehåll

Att vara maskinförare är på många sätt ett fantastiskt yrke. Det kräver självständighet, erfarenhet och skicklighet. Det är ingen slump att lönerna just nu tillhör de som ökar mest i byggbranschen.

Men det är inget för slarviga eller ouppmärksamma. Ett misstag kan som bekant får stora konsekvenser. Och jag tänker inte nödvändigtvis på avgrävda kablar eller skadade vattenledningar. Inte så sällan kan slarv och okunskap leda till allvarliga olyckor.

ANNONS:

Nu när branschen behöver locka fler ungdomar får vi inte glömma att det krävs erfarenhet för att schakta säkert. Ungdomarna lär sig mycket i skolan, men det där ögat för markens beskaffenhet, det tar tid att lära sig. De gamla rävarna behövs mer än någonsin just nu när digital teknik förenklar och effektiviserar.

Beställarna tänker ofta att de erfarna behövs för att göra jobbet bättre och mer lönsamt. Jag skulle vilja säga att det nog snarare är ungdomarna som behöver de erfarna mest – för att göra jobbet säkert. Modern teknik kan göra schakten mer effektiv och lönsam, men inte alltid säkrare. Även den mest moderna maskin kräver att föraren anpassar schaktarbetet till rådande förhållanden.

Micael Appelgren, Chefredaktör

Publicerad den: 2018.11.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare