Topptrion i Yrkes-SM för maskinförare – Victor Mellgren (1:a), Linus Grönlund (2:a) och Tim Carlsson (3:a). Foto: Pontus Orre

Publicerad den: 2018.5.14

Victor Mellgren vann Yrkes-SM

Yrkes-SM: Årets svenska mästare i maskinkörning blev Victor Mellgren från Herrgårdsgymnasiet i Säffle. Han vann Skol-SM som i år för första gången var en del av Yrkes-SM som avgjordes i Uppsala.

Låst innehåll

– Det var en väldig upplevelse bara att få vara med. Att jag sedan vann gjorde det ännu bättre. Det var lite nervöst innan, men när man sätter sig i maskinen är det bara att fokusera, säger Victor Mellgren som nu kan titulera sig Svensk Mästare.

Vilket moment var svårast?

ANNONS:

– Med hjullastaren skulle vi lasta en lastbil med tio ton grus utan våg. Vi visste hur mycket skopan tog och sedan fick man titta i vikttabeller och försöka räkna ut hur mycket man skulle lasta.

I och med att skol-SM i år avgjordes som en del av Yrkes-SM fick tävlingen göras om lite. Nytt var att varje skola bara fick skicka en förare mot tidigare tre. Tävlingen avgjordes i två maskinslag, hjulgrävare och lastmaskin.

Eleverna från de 18 skolor som kvalificerat sig via teoriprov genomförde precisionsmoment på en bana där körtid, inklusive tidstillägg för påkörningar, mängden utspillt vatten med mera räknades samman till en total körtid. De tävlande körde båda maskinslagen två gånger, och den kortaste körtiden från hjulgrävare och lastmaskin räknades samman till en total körtid. Lägsta totala körtid stod som segrare i tävlingen.

I Yrkes-SM tävlar elever inom ett 50-tal yrken om SM-titlar. Det kom 21 600 åskådare till arrangemanget som i år hölls i Uppsala. Ett antal av vinnarna tas ut till svenska yrkeslandslaget, som sedan tävlar i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Där finns dock inte maskinförare med som gren.

– Inte i dagsläget, men vi hoppas att det kommer med i framtiden. Men att maskinförare får vara med betyder att vi får större fokus på yrket. Med drygt 20 000 besökare får vi visa upp oss på ett bredare plan. Det ökar intresset och attraktionskraften för maskinföraryrket, säger Ingemar Klaesson på BYN, som ansvarar för skol-SM tillsammans med Maskinentreprenörerna och Seko.

Taggar: ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2018.5.14

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare