Detta är en annons från Vattenfall Eldistribution AB

Publicerad den: 2018.11.5

Viktiga samhällsfunktioner drabbas när ledningar grävs av

Vattenfall Eldistribution AB: En avgrävd högspänningskabel kan lamslå viktiga funktioner i vardagslivet såsom vatten, värme och vård. Genom att använda Ledningskollen minskar du risken för att nödvändiga samhällsfunktioner slås ut.

Låst innehåll

Instängd i en mörk hiss kan en minut kännas som en evighet. Och med utslagna trafiklysen är olyckan inte långt borta. Redan kortare elavbrott kan påverka tillgången till vatten, slå ut avloppssystemet och orsaka trafikstockningar. Samtidigt störs andra viktiga samhällsfunktioner som vårdcentraler, butiker, banker och bensinstationer.

– Samhället är beroende av elektricitet och omfattande elavbrott kan därför få allvarliga och långtgående följder som på förhand är svåra att förutspå. Av den anledningen är kablar som grävs av både ett allvarligt samhällsproblem och en arbetsmiljörisk för den som står i schaktet när det händer, säger Fredrik Persson, chef för Ledningsanvisning och Kunddokumentation på Vattenfall Eldistribution. För att skydda sina ledningar är Vattenfall Eldistribution med i Ledningskollen, en gratis webbtjänst där fler än tusen ledningsägare i Sverige ställer upp med information om var de har sina ledningar.

ANNONS:

Allt vanligare med avgrävningar

Trots det ökade användandet av Ledningskollen blir elavbrotten till följd av avgrävda kablar ett allt vanligare samhällsproblem.
– För tre år sedan berodde tio procent av våra elavbrott på pågrävningar. Förra året var andelen 17 procent. Om du som ska gräva använder Ledningskollen minskar risken att du gräver på en ledning och därmed risken för elavbrott, säger Fredrik Persson.

Att avgrävningarna ökar beror främst på två anledningar, menar han:
– För det första pågår det fler grävarbeten i dag än på flera år. Det handlar till exempel om fiberutbyggnad i stor skala. För det andra beror det på att allt fler ledningar grävs ner för att skyddas mot väder och vind.

Dyrt och tidskrävande

Att återställa en avgrävd kabel är tidskrävande och reparationskostnaderna kan variera från några tusenlappar till upp mot en miljon kronor. Kostnaderna för samhället kan dock bli betydligt högre än så. I början av sommaren gick Region Uppsala in i stabsläge efter att en avgrävd kabel påverkade flera viktiga samhällsfunktioner. Några veckor senare grävdes en ledning av i Solna vilket påverkade 25 000 kunder, bland annat Mall of Scandinavia och Solna centrum som båda fick utrymmas.

Många industrier tvingas starta om sina processer efter ett strömavbrott vilket kan ta flera dagar med miljonförluster som resultat.

Många fall kan undvikas

– Bara under 2017 grävdes närmare 2 000 kablar av i Sverige för Vattenfall Eldistribution. Många av de fallen hade kunnat undvikas om Ledningskollen hade använts. Genom att göra det och gräva försiktigare visar du samtidigt respekt för andras anläggningar och egendom, säger Fredrik Persson och tillägger:

– Branschen behöver se över hur man kan ändra rutinerna för användandet av Ledningskollen. Genom fler deltagare, tätare dialog och bättre kommunikation kan vi se till att ledningskoll ryms i tidplanerna.

Gå in på webbtjänsten Ledningskollen.se, registrera dig gratis och beställ ledningsanvisningar.

"Advertisement”

Publicerad den: 2018.11.5

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare