Volvo CE satsar på att få större marknadsandelar inom gruvindustrin. Då räcker det inte bara med rätt maskiner. Kunderna kommer att kräva mer effektivitet och autonoma maskiner i framtiden. 5G är en del av den teknik som krävs för att lyckas. Foto: Volvo CE

Publicerad den: 2018.6.13

Volvo CE landar 5G-teknik för autonoma maskiner

Teknik: Att tillverkarna räknar med att autonoma maskiner kommer intressera kunderna blir allt mer tydligt. Volvo CE har redan kört ett par projekt som visat sig lyckade. Nu tar bolaget nästa steg i ett samarbeta med Telia blir man bland de första i världen att arbeta med 5G-teknik.

Låst innehåll

Telias 5G Partnership Program representerar en ny era inom digital innovation och syftar till att erbjuda en grupp utvalda partner i branschen en innovativ plattform där de kan utveckla sina egna teknologier. För Volvo CE innebär det här att man tänjer på gränserna för autonoma maskiner, samtidigt som utvecklarna kan hitta lösningar för ökad säkerhet, produktivitet och för att minimera stillestånd.

Men det här är en resa med flera bottnar. En aspekt i utvecklingen är att Volvo CE och andra tillverkare räknar med att nya affärsmodeller även kan komma till anläggningsbranschen. Det handlar alltså inte isolerat om att maskinerna ska kunna blir mer effektiva utan förare. Ett scenario som tillverkarna har i bakhuvudet är att kunderna kan komma att vilja betala för maskinerna endast när de är produktiva. Särskilt inom gruvindustrin och andra högintensiva produktionsmiljöer. I den världen krävs det att maskinerna är extremt mycket mer effektiva än idag, går i produktion mer med minimalt stillestånd.

ANNONS:

Samarbetet med Telia gör att Volvo CE får en fördel mot en rad andra tillverkare att tidigt kunna testa 5G-kompatibla teknologier på en testanläggning i Eskilstuna. Men liknande projekt pågår såklart runt om i världen och de fyra största tillverkarna kommer inte låta någon annan att få ett alltför stort försprång.

Men det är endast en handfull företag från de nordiska länderna – och från en rad olika industrier – som kommer att väljas ut att delta i det aktuella tvååriga programmet. Det hela är ett samarbete mellan Telia och mobil telekomföretaget Ericsson, med den senare som teknikpartner. Mats Lundbäck, Chief Technology Officer på Telia, tillkännagav lanseringen av programmet vid 5G World Congress i London en 13 juni.

Patrik Lundblad, Senior Vice President of Technology på Volvo CE, berättar:

– Fördelarna med ett snabbare och mer tillförlitligt 5G-nätverk innebär ett enormt steg framåt i fråga om uppkoppling. I anläggningsindustrin öppnar tekniken upp stora möjligheter för bearbetning av mobila data och kommer definitivt att påverka hur våra maskiner kommunicerar och interagerar med fjärrstyrning. Att ligga i framkant i denna digitala revolution och samarbeta kring utvecklingen av nya teknologier innebär en vändpunkt för Volvo CE.

Den nya generationens mobilnätverk förväntas leverera överföringshastigheter som är betydligt snabbare än det befintliga 4G-nätverket – och kan därmed transportera gigantiska datavolymer på betydligt kortare tid. Volvo CE kommer att testa nätverkets potential genom att skapa ett lokalt mobilnätverk på den egna anläggningen i Eskilstuna och använda den för att utöka sina kompetenser och utveckla sin pågående forskning inom autonom teknik.

I gruvsegmentet, där det kan krävas flera timmars ventilation efter sprängning av sten innan miljön är tillräckligt säker för att förarna ska kunna vistas på platsen, uppnås stora fördelar i form av produktivitet och säkerhet när man kommer ett steg närmare målet med produktionsanläggningar helt fria från människor.

Calle Skillsäter, Technical Specialist för uppkopplade maskiner på Volvo CE, förklarar:

– 5G gör det möjligt för oss att transportera data på sätt som vi bara kunnat drömma om och kan förbättra möjligheterna för autonoma och fjärrstyrda maskiner i vår framtid. Genom att eliminera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp.

Det här är inte första gången som Volvo CE har samarbetat med Telia och Ericsson. I fjol samarbetade de svenska företagen även kring ett prisbelönt, digitalt gruvbrytningsprojekt. I PIMM-projektet (The Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining), som utnämndes till ”Årets digitaliseringsprojekt” vid Telekomgalan i februari 2018, testades en fjärrstyrd koncept-hjullastare med kapacitet att köras mer än 400 meter under marknivån. Förhoppningen är att det senaste programmet ska ge Volvo CE möjlighet att ytterligare höja sin redan höga kompetens inom mobil kommunikation.

Taggar: , , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.6.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare