Uday Kumar och Ramin Karim, båda professorer i drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

Publicerad den: 2021.3.30

AI-samarbete för störningsfri gruvproduktion

AI: LKAB och Boliden ingår i ett nytt samarbete mellan Luleå tekniska universitet och gruvbranschen. Målet är att nå en produktion med så lite störningar som möjligt. – Vi är hedrade över att vi har fått förtroendet att anpassa AI Factory för gruvbranschen. Projektet finansieras med medel från Vinnova , Boliden och LKAB, säger Ramin Karim, professor i underhållsteknik och verksamhetsledare.

Låst innehåll

Efter ett framgångsrikt samarbete mellan Luleå tekniska universitet och företag i järnvägsbranschen har ytterligare ett projekt startat, ett samarbete mellan universitetet och gruvbranschen: AI Factory for Mining, AIFM. AI-fabriken ska användas för att underlätta faktabaserade, datadrivna beslut. Målet är att processen ska bli en automatiserad och självkörande, för analys och stöd till beslut för drift och underhåll.
– Vi vill nå en hållbarhet och cirkulär ekonomi i anläggningsförvaltningen, säger Ramin Karim.

Grundtanken är att den universella delen i AI Factory går att specialanpassa för flera branscher, utifrån deras olika behov.
– Vi vill stimulera, eller accelerera, digitalisering av olika arbetsprocesser inom gruvindustrin genom att gemensamt dela data och öka användningen av AI-teknologin för att uppnå ökad hållbarhet, driftsäkerhet och kapacitet. Vårt forskarteam kommer att arbeta med utvecklingen av en digital AI-fabrik, som möjliggör autonom drift och underhåll inom gruvbranschen, säger Ramin Karim.

ANNONS:

AI Factory handlar också om att utveckla nya teknologier som kan användas på bästa sätt i verksamheten. Fler företag ska bjudas in, både gruvföretag och de som levererar utrustning och material till dem. AIFM ska bidra till att utveckla den digitala omvandlingen av olika processer i gruvor. Det underlättar användningen av nya teknologier. Det i sin tur leder till ökad driftsäkerhet, ökad produktivitet och minskad energiförbrukning.
– Den kunskap som byggs upp kommer att vara till stor nytta för svenska och internationella gruvor, säger Uday Kumar, professor i drift och underhåll, som har jobbat och forskat inom driftsäkerhet relaterad till gruvindustrin.

Redan i dag finns planer på att starta nya projekt med samma grundkoncept inom andra branscher.

Taggar: , , , ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2021.3.30

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören