Upphandlingsmyndigheten och Boverket ska ta fram nya krav på hållbarhet för framtida upphandlingar inom bygg-, anläggning- och fastighet. Foto: Pixabay

Publicerad den: 2020.1.15

AI ska hindra dödsolyckor

Arbetsmiljö: Maskinlärning kan användas till att förebygga arbetsplatsolyckor i byggbranschen. Det är målet med ett forskningsprojekt som Mälardalens högskola håller på med.

Låst innehåll

Byggbranschen är den bransch som är mest drabbad av dödliga olyckor i Sverige enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Men med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning hoppas man kunna få ner antalet olyckor.

Det är Mälardalens högskola tillsammans med NCC och Chalmers tekniska högskola som startat projektet “Machine Learning for the prevention of occupational accidents in the construction industry”.

ANNONS:

– I dag samlar entreprenörer kontinuerligt in omfattande data om olyckorna som har inträffat på en byggarbetsplats. Med hjälp av ML kan de hitta underliggande mönster i den data de samlar in, vilket ger stor potential till att förutsäga olyckor i ett tidigt skede, säger Shahina Begum, projektledare vid MDH.

Tanken är alltså att använda sig av information från tidigare olyckor för att identifiera mönster. Då kan man förhoppningsvis helt förebygga många olyckor. Projektet finansieras av Vinnova och resultatet är tänkt att implementeras i NCC:s säkerhetsarbete.

Daniel Gunnarsson Greis

Publicerad den: 2020.1.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!