maskinentreprenoren logo

Teknikreportage

Akademiska entreprenörer

Bröderna Andreas och Daniel är...

placeholder
Linn Posse

Lästid:  0 min

article

Bröderna Andreas och Daniel är tredje generationen i familjeföretaget Annefors Entreprenad. Efternamnet Modig har nog sällan passat så bra som just för dessa kreativa mångsysslare i Hälsingland. En kultur sitter i väggarna, brukar man säga. Varje företag har sin egen kultur – vare sig man inser det eller inte. Vissa tänker inte på det, andra företagsledare försöker medvetet odla en kultur som bär frukt och är långsiktigt hållbar. Bröderna Daniel och Andreas har hittat en väg där de i mycket hög grad är överens om just det – känslan i företaget.– Fast vi kan bli rejält oeniga om småsaker, plötsligt, erkänner Daniel och ler lite…– Jo, så kan det bli. När det kommer till frågan vilket foder vi ska ha till djuren och varför, då kan vi nästan bli osams, säger Andreas och skrattar högt.Det finns fem olika aktiva företag i den verksamhet som bröderna driver. Och vitt skilda sådana också. Uthyrning av skogsmaskiner med förare (Modigs maskiner AB), ekologisk uppfödning av nötkreatur; maskinentreprenadverksamheten i Annefors Entreprenad, fastigheter, och så den klart udda fågeln: Borns bryggeri där bröderna (och två delägare) faktiskt själva brygger svagdricka på hemligt recept i anrika lokaler som knappt förändrats sedan i slutet av 1800-talet.Är det rimligt? Här snackar vi inte renodling som företagsfilosofi. Snarare raka motsatsen. Men det är ingen slump. Skälet till att det ser ut såhär ligger sannolikt också långt bak i tiden. I varje fall tror brödernas far, Clifford Modig, att detta sätt att se på företagande hänger ihop med en historisk händelse.Andreas har mest maskinvana och är därför den av bröderna som tar störst ansvar för entreprenadverksamheten i Annefors Entreprenad.Foto: Ryno Quantz– Under en period i mitten av 60-talet var vår verksamhet baserad på en större kund – ett kraftbolag. Vi gick med alla våra maskinenheter där och hade investerarat stort. Men kraftbolaget såldes, och när de nya ägarna kom in tappade vi jobbet. Sedan dess har vi aldrig haft bara en uppdragsgivare. Det lärde vi oss där, säger Clifford. Och det är nog sant för CliffordModig att detta var en viktig lärdom. Men sönerna var då inte ens födda. Det krävs mer än en historisk läxa om ett familjeföretag i Hälsingland ska kunna snurra runt den här typen av olika företag med cirka tio anställda. Det är svårt. Det krävs kompetens. Det troliga i dag är att bröderna tycker att bredden i verksamheten gör livet mer intressant och dagarna tillräckligt spännande för att må bra. Båda är också akademiker i botten och har relevant arbetslivserfarenhet utanför familje‑företaget innan de ”kom hem”.– För mig är det intressant att ha det som vi har. Jag kan och måste ofta på det här viset hantera och föra samtal med ingenjörer, lantbrukare – skogsbolag, maskinförare och även inbitna golfare, om det är så. Vi drev golfbana här förr, men nu går djuren på bete där, berättar Andreas som är utbildad landskaps­ingenjör vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.Daniel nickar… Själv är han civil-ingenjör från Chalmers i Göteborg med kemi som huvudämne. I flera år arbetade han inom fordonsindustrin med mycket ansvar och många resor i jobbet. Resa är för övrigt även något somAndreas kanske har haft mer glädje av.Att bli bryggmästare plötsligt görs inte över en natt. Det krävs unik kompetens. Daniel som är kemiingenjör har här fått nytta av sina studier.– Jag gick ju naturvetenskaplig linje på gymnasiet och var under den tiden utbytesstudent i Kanada, i Alberta, i ett år. Tanken var nog att jag skulle flytta dit först. Men det blev inte så. Sedan efter militärtjänsten så genomförde jag också själv en jordenruntresa ett år med ryggsäck, berättar Andreas. Andreas är företagsledare tillsammans med bror Daniel. Men till skillnad från Andreas, som i princip kör varenda maskin och lastbil själv när och om det behövs, så är Daniel den systematiske problemlösaren som ofta tar hand om knepiga utredningar som behöver göras.Färdig produkt som går att få tag i även i Stockholm.– Det jag tycker jag har med mig in i det här företaget från mina studier och yrkeserfarenhet som civilingenjör är att jag kan sortera ut användbar kunskap ur stora mängder fakta. I lantbruket är det användbart till exempel när EU:s regelverk ska tolkas eller genomföras. Men även vid undersökningar av bränsleförbrukning och annat vid nyinvesteringar. Det är rutin för oss att titta på sånt själva och samla relevant fakta inför beslut, säger Daniel. Att kemikunskaperna kom väl till pass när Borns bryggeris förvärvades säger sig själv. Det är inte alla som tycker att det är en rimlig idé att lära sig brygga svagdricka med antik utrustning plötsligt. De flesta hade nog passat på en sådan idé. Men bröderna har på fullt allvar tänkt att köra denna lilla verksamhet vid sidan om det andra tills vidare. Någon stor affär är det inte, men det kan säkert växa.– Vi har lite olika idéer, men vi får se. Nu har det varit en del saker att lösa när det gäller hygien och andra regelverk som har bromsat upp verksamheten något, säger Daniel.Ett annat tillfälle då kemikunskaperna kom väl till pass var när bröderna tyckte att betongleverantören var för dyr. Daniel tittade över möjligheterna att tillverka egen betong till ett projekt. Rätt kemikalier och annat material köptes in och sedan var tillverkningen igång. Resultatet blev betong till halverad kostnad. – Det är inte svårt egentligen. Det är bara att ta reda på hur det går till och sedan göra det, säger Daniel.Tomas Svedberg är en av förarna på Annefors Entreprenad. Detta är inte vilket jobb som helst. Svedberg förväntas kunna hoppa in i både grävare och skogsmaskin och klara sig helt själv i olika projekt.Tillbaka till företagskulturen. Det som sitter i väggarna här i Annefors i Hälsingland är något som man skulle kunna beskriva som orädd nyfikenhet och gott självförtroende (därför är efternamnet Modig väldigt passande här). Samtalstonen mellan medarbetare och ägare är varm och företagsledningen verkar leva samma liv som medarbetarna. Behövs det så hoppar Andreas in i en lastbil och kör ett nattpass. Civilingenjör Daniel bär med stolthet företagets varseljacka, och några flådiga firmabilar syns inte till på gården. På gården står för övrigt inga anläggningsmaskiner – däremot ett antal skogsmaskiner.– Skogsaffären blir allt svårare att få någon lönsamhet i. Kostnaderna ökar för maskinerna men intäkterna ligger still av olika skäl. Den enda möjligheten här är att hitta rationaliseringsmöjlig­heter. Jag tycker att det börjar gå åt samma håll nu med anläggningsmaskinerna då man hyr ut maskin med förare på timme. Kostnaderna ökar men inte intäkterna, säger Daniel.Analysen som bröderna drar här är intressant – och båda är skickliga på matte. De har börjat ser över maskinuthyrningen både när det gäller för skog och anläggning. Ingen idé att lägga energi på något som inte ger rimliga marginaler efter insatt kapital.– Jag tycker att jag ser en trend nu när de här större maskinentreprenörerna med flera hundra enheter tar allt fler jobb själva utan att låta mindre maskinentreprenörer få en plats. Saknas två maskiner så köper de två nya hellre än hyr in oss på de här jobben. Och jag ser väl också att vi kommer behöva titta på de andra jobben som dessa större spelare inte vill eller kan ta. Mindre anläggningsjobb och även enskilda avlopp och den typen av entreprenader där vi kan göra hela jobbet och inte bara hyra ut maskinen per timme, säger Andreas.Det är entreprenadverksamheten som omsätter mest idag. Bröderna räknar egentligen lantbruket och bryggeriet som hobbyverksamheter. Även om det är troligt att lantbrukssidan kommer att expandera. Sådana planer finns.Det är också tydligt att det är entreprenadverksamheten som just nu kommer få en rejäl genomlysning av bröderna. De har helt klart kompetensen att satsa mer mot egna entreprenader än maskinuthyrning per timme. Fast riktigt vad som är på gång vill de inte gå in på av naturliga skäl, det är affärshemlig­heter just nu.Maskinföraren Tomas Svedberg fick överraskande besök av chefen Andreas Modig vid ett jobb längs landsvägen. Svedberg kör annars både trailern och maskin själv till och från jobben.– Egna entreprenader går nog bättre att få ekonomi i och det är också intressantare och en större utmaning, säger Andreas.Daniel fyller i.– Den utveckling vi vill göra ska vi göra från en stark position. Där är vi inte just nu, men vi har fokus på det och det finns en plan. Men att hyra ut maskin med förare, det har vi gjort i skogen och inom entreprenad. Det kan vi nu och vet vad det ger och vilka risker vi tar med det. Just nu ser det i varje fall inte ut som om det är en ekonomisk framtid där. Annefors Entreprenad är också medlemmar i Maserfrakt, där medlemmarna omsätter miljarder. Andreas ser en rad fördelar med detta och tycker att upplägget där är tillfredställande och rättvist. Det skapar en slags trygghet för en mindre aktör och nätverket gör att marknaden blir bättre belyst än vad man kanske klarar från kontoret på gården hemma i Annefors.– Det fungerar i stort bra, men det är saker som vi delägare måste bli bättre på. Jag upplever att det händer lite för ofta att tjänstemännen inte har hunnit kontrollera att vi faktiskt skulle kunna delta i ett jobb och har lediga maskiner. Vi har tillgång till digitala verktyg som kan råda bot på detta, men vi måste bli bättre att använda tekniken och inte köra i de gamla vanliga spåren, tycker Andreas.Ute på gården går nu brödernas far Clifford Modig förbi. Clifford är lite av en ME-legend med 30 år i valberedningen. Även Daniel har varit aktiv som revisor i ME i flera år. Det är inte otroligt att även Andreas en gång bli kallad av ME. En sak är i varje fall säger: de här bröderna är en tillgång för vem som helst.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer