Kontrasten mellan den högljudda feststämningen i montrarna under maskinmässan Bauma och de stängda dörrarna till konferensrummen en bit därifrån kunde inte ha varit större. Hela den globala maskinindustrin jobbar nu övertid för att få stopp på Trumps tullkaos. Faktum är att det nog är amerikanerna - via sin organisation -Association off Equipment Manufacturers (AEM), som jobbar hårdast. I flera månader har tjänstemän nu stångat sin panna blodig mot Vita husets dörr. De amerikanska maskintillverkarna riskerar nämligen en fet dubbelsmocka då 30 procent av den amerikanska tillverkningen går på export till Europa – samtidigt som många komponenter måste importeras.
- Vi jobbar dygnet runt med detta nu. Det kan få katastrofala följder för vår industri om tullarna införs. Inte bara att vi har en omfattande export, branschen importerar delar och komponenter och har montering i Kanada och Mexico – och vi ser nu i våra rapporter att det här skulle höja priserna på maskiner mellan 7-15 procent, säger AEM:s Johan Eidberg som är branschens tyngsta lobbyist i Washington D.C.
De europeiska maskintillverkarna Committe for European Construction Equipment (CECE) jobbar tätt tillsammans med AEM i den här frågan nu, och resten av världen sluter upp i det som heter Global Alliance for Construction Equipment (G-ACE). Därmed är även Japan, Kina, Indien och Sydkorea med på banan och vill nå fram till USA för att administrationen ska förstå att tullar blir ett förödande slag mot hela den globala byggbranschen, jordbruket och gruvorna.
- Det vi nu försöker nå fram med är att förklara att vår bransch står för 12 procent av tillverkningsindustrin i USA, och tappar vi arbetstillfällen och konkurrenskraft så blir det inte populärt bland väljarna – och det skadar republikanerna. Här finns en möjlighet att påverka – men det är svårt att nå fram nu. Under mina 20 år i det här yrket har det aldrig varit så svårt, säger Johan Eidberg.
En sak är säker. AEM har en plan och jobbar på. CECE i Europa har också en plan. Den bygger bland annat på att skapa fler och nya marknader tillsammans med för att bli mindre beroende av USA som man inte längre kan lita på.
- Insatserna är höga – det står mycket på spel. Förhandlingar pågår. Och vi behöver titta på andra marknader i hög grad också, säger CECE:s generalsekreterare Riccardo Viaggi.
- Vi inom CECE har tagit EU-parlamentariker och från EU-kommissionen till Bauma för att hålla möten och informera. Det är ett viktigt arbete vi gör. Vi har en öppen dialog med de internationella organisationerna av maskintillverkare. Om tullarna blir höga så kommer inte vår export till USA att försvinna, men den kommer att sjunka från de 28 procent vi ligger på nu. Och det gör att tillverkare i Europa behöver titta på nya marknader, förklarar Riccardo Viaggi.
Tidningen Maskinentreprenören har också lyssnat på kinesiska tillverkare, och där finns inget dåligt självförtroende utan man satsar nu hårdare på Europa och andra marknader än USA. Liugongchefen Zeng Guang’an kostar på sig ett litet skratt och konstaterar att det snart är val i USA igen.
Svensk industri tittar självklart noga på detta också. Tidningen har tagit upp frågan med Volvo CE:s vd Melker Jernberg, som inte kan gå in på några detaljer då Volvo Group är i en så kallad tyst period. Men konstaterar ändå som de festa andra att detta inte är bra för någon, inte ens för de som är starka på den amerikanska marknaden.
- Det är för tidigt att veta vart det landar, men Volvo har erfarenhet av att hantera den här typen av frågor, vad man kan säga är väl att det just nu är lite stökigare än vanligt, säger Jernberg.
Det stora problemet enligt AEM är att Vita huset inte verkar mottagliga för fakta i frågan. Det kommer inte gå att ”ta hem” tillverkningen av anläggningsmaskiner till USA. Det saknas inte bara resurser och komponenter.
- USA har inte den kompetens och kunnigt yrkesfolk som krävs för detta. Eller snarare är det så att vi har en enorm brist på människor som vill jobba i vår industri. Det kommer inte att hända - att tillverkningen kan läggas i USA, så själva grunden för tullpolitiken är meningslös. Det är väldigt frustrerade och en svårt tid just nu, säger Johan Eidberg.