Byggnads och en rad andra centrala aktörer kraftsamlar nu för att stoppa bristen på byggpersonal, men ingen har gjort ett större grepp än ME ännu som satsar på egna skolor. Foto:Byggnads

Publicerad den: 2018.2.9

Allt allvarligare personalbrist inom bygg väntar

Rekrytering: I arbetsförmedlingens färska rapport "Var finns jobben?" toppar tyvärr bygg listan över bristyrken - igen. Nu kraftsamlar en rad aktörer för att få till en förändring innan det är för sent.

Låst innehåll

– Det är viktigt med en yrkesutbildning botten så att nya byggnadsarbetare inte blir slit-och-släng varor, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

De värsta bristyrkena de kommande åren finns inom data och bygg. Det visar Arbetsförmedlingens kartläggning “Var finns jobben?” som släpptes igår. Tyvärr gäller bristen i hög grad civilingenjörer som satsar på branschen. Det är ett allvarligt hinder, som kan sätta stopp för att ens byggen kommer igång.
I nuläget saknas 40 000 byggnadsarbetare för att målet på 700 000 bostäder till 2025 ska nås.

ANNONS:

– Det är Klondike-stämning i branschen. Därför är viktigt att de nya byggnadsarbetare som söker sig till branschen får en ordentlig utbildning och känner till sina rättigheter. Vi ser dagligen hur människor utnyttjas av företag i byggbranschen som inte spelar med schyssta kort. Här spelar vi i facket en avgörande roll, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Bygg ger en enorm möjlighet för unga och nyanlända att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Branschen har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, till tidningen Byggindustrin.

Samtidigt finns utbildad arbetskraft som väljer bort bygg då de upplever branschen som både sexistisk och rasistisk, menar Byggnads.

Maskinentreprenörerna är unika och anses av regeringen som en förebild med sina egna utbildningscenter där ME har tagit ansvar för att utbilda framtidens maskinförare. Maskinförare är i dagsläget inte en av de värsta bristyrkena i branschen. Betongarbetare toppar överlägset, enligt rapporten.

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.2.9

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare