Arkitekterna i Sverige känner av en kommande lågkonjunktur. Bild: Linköpings kommun.

Publicerad den: 2019.10.29

Arkitekterna glidflyger mot lågkonjunktur

Konjunktur: Arkitekterna och konsulter är första länken i samhällsbyggnadskedjan och är därför en viktig konjunkturindikator. Nu visar Sveriges Arkitekters branschrapport att den långa uppgången i arkitektbranschen är bruten. Konjunkturnedgången sker dock på en extremt hög nivå så hittills är dippen en återgång till branschens normalläge.

Låst innehåll

– Som marknaden ser ut nu bedömer vi att det blir en mjuklandning, inte en krasch, för arkitektbranschen. Men läget, särskilt i omvärlden, är osäkert och vi följer utvecklingen noga, säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande, arkitekt Tatjana Joksimović.

Sedan 2015 har arkitektbranschens totala omsättning ökat med två miljarder kronor, från 9,1 miljarder till årets prognos 11,1 miljarder. Nu stannar dock omsättningen på samma summa som 2018 och prognosen för 2020 är en svag minskning.

ANNONS:

Beläggningsgraden och marginalen hos de svarande företagen sjunker medan arbetslösheten stiger. Ännu är förändringarna små och för vissa företagare, särskilt sådana som jobbar med många typer av uppdrag och inte har koncentrerat sig på bostadsprojekt, känns det som att komma tillbaka till en rimlig balans i arbetsbörda.

Taggar: ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2019.10.29

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!