Telarco AB Beläget i Kristianstad. Grundat av Ola Johnsson och Jonny Andersson, numera ägt av Storskogen. Foto: Martin Olson

Publicerad den: 2018.12.17

Blåsa fiber blev fullträff

Reportage: När Ola Johnsson och Jonny Andersson träffades på en skånsk potatisåker för över tjugo år sedan kunde de inte ana vad mötet skulle ge upphov till. I dag driver de ett av ME:s mer lönsamma och intressanta medlemsföretag.

Låst innehåll

Att plocka potatis tillsammans kan få intressanta följder. För Jonny Andersson och Ola Johnsson ledde den tillfälliga gemensamma arbetsinsatsen hos Jonnys svärfar till ett mycket fruktbart samarbete. Vid samtalen på potatisupptagaren insåg Ola och Jonny att de hade ett gemensamt intresse i den nya kommunikationstekniken. Jonny jobbade med IT på kommunen och den tio år yngre Ola hade nyligen lämnat gymnasiet och startat en egen liten datorkonsultfirma.

– Vi har vuxit så snabbt att vi inte kunnat unna oss lyxen att bara anställa kunnigt folk, konstaterar Ola Johnsson och tillägger att det går snabbt att avgöra vilka som har en god framtid i yrket. Foto: Martin Olson

Tillsammans sjösatte de en firma som till en början jobbade enbart med tele och bredband. Två decennier senare har verksamheten utökats med entreprenadtjänster, företaget sysselsätter nu 110 anställda och har en omsättning på cirka 150 miljoner, rörelseresultatet kommer in på sjätte plats av alla ME:s medlemmar.– Den utvecklingen hade man ju inte direkt valt att betta på för tjugo år sen, skrattar Ola Johnsson och ruskar något förundrat på huvudet.

ANNONS:

I en grop i hörnet av Kristianstad Stora Torg står Dean Axelius och matar in kabel i en dukt som försvinner ner under trottoaren. Ett par kvarter bort står kollegan Kristoffer Larsson och tar emot i en annan grop. Deans arbetsplats är avskärmad med hjälp av några stål-staket och en kompressor arbetar för fullt. När han matar in optokabeln i blåsmaskinen startar ett intensivt vinande ljud och den stora kabeltrumman börjar snurrande mata ut meter efter meter. Dean ser till att allt flyter som det ska och håller en tygtrasa runt kabeln för att ingen smuts ska följa med in i blåsmaskinen och vidare in i dukten. Han har hela tiden telefonkontakt med Kristoffer i hörselkåporna.
För att blåsningen ska gå friktionsfritt smörjs kabeln med lite glidmedel innan den matas in i dukten. Kompressorn ger ett konstant luftflöde som låter optokabeln sväva fram genom ytterröret.
Här pågår arbete med Kristianstad kommuns fibernät. Den absoluta kärnverksamheten i Ola och Jonnys företag Telarco AB.

Ett par meter bort från gropen står Anton Cederholm som är arbetschef för Telarcos 25 tekniker och liksom Ola i grunden elektriker. Han berättar att företaget har två blåslag med två personer i varje team. Dukten under Stora Torg lades i somras och Anton är ganska säker på att blåsningen kommer att gå utan problem.
– Vi kan blåsa flera kilometer om dukten bara ligger rakt. Här är inte så många kurvor så det går nog fint. Om det inte går att blåsa en hel sträckning i en omgång får man helt enkelt slinga ut kabeln och dela upp blåsningen i flera omgångar.

Optokablen för dagen innehåller totalt 192 enskilda optofibrer gjorda av högren kiseldioxid och är extremt tunna. Meterpriset ligger på cirka 60–70 kronor.
– Varje fiber är bara 125 my (0,000 125 meter) tjock, och ligger i grupper om tolv. De har var sitt skyddshölje i olika färg för att vi ska kunna välja rätt fiber när de ska svetsas samman. Att vara färgblind är alltså en omöjlighet i det här yrket, darrhänthet går också bort.

Med ett väl utvecklat färgsinne samt stadiga händer och en stor portion tålamod står Sebastian Persson vid ett kopplingsskåp intill ett helt nybyggt bostadsområde i skånska Åhus ett par mil från Kristianstad. Han har den grannlaga arbetsuppgiften att svetsa samman varje enskild fiber och därmed förse de nya bostäderna med var sin bredbandsförbindelse. Kopplingsschemat har han i telefonen och innan det är dags för själva svetsningen måste optokabeln skalas, sedan ska ett skyddande fett torkas av och varje enskild fiber befrias från sitt skyddshölje. Först då kan de hårstråtunna glastrådarna skäras av.

– Det är viktigt att snittet blir helt
vinkelrätt. Jag har en liten låda med
en skärande trissa som kapar en
fiber i taget och kollar att snittet blir
riktigt, berättar Sebastian Persson. Foto: Martin Olson

– Det är viktigt att snittet blir helt vinkelrätt, berättar Sebastian. Jag har en liten låda med en skärande trissa som kapar en fiber i taget och kollar att snittet blir riktigt.

När snittytorna är godkända pillar Sebastian in de två fibrerna som ska svetsas i en annan liten ask som inne-håller minimala svetselektroder. Asken stängs och magiken utförs. Sedan är det bara att ge varje enskild fiber ett nytt skyddande hölje och montera dem i kopplingsskåpet.
Ola, som inte räds en utmaning, var tidigt ute med att lära sig att svetsa fiber.
– I början gjorde Jonny och jag det mesta i företaget, minns han. När vi till exempel startade med styrd borrning hade vi inte den kompetensen i företaget utan fick själva lära oss uppgiften och bemanna borriggen.

Bygget av företaget, som från 2005 bär namnet Telarco och sedan arton månader har nya ägare i den privat-ägda företagsgruppen Storskogen, bjöd alltså på en fascinerande resa för de två entreprenörerna. Från att driva ett fåmansföretag där det mesta av det praktiska arbetet utfördes av dem själva till att bli företagsledare med kontors-jobb har vägen passerat flera avgörande milstolpar.

En av dessa milstolpar var när de 2009 tecknade sitt första avtal med Kristianstad kommun och deras bolagskoncern C4 Energi.

– Innan dess hade vi inom vårt första företag Bredband i Kristianstad AB arbetat med telecom med Telia och senare Skanova som kunder. 2008 köpte vi vår första grävmaskin för att bredda vår verksamhet, berättar Ola. Företagets utveckling har alltså gått i omvänd riktning jämfört med många andra. En verksamhet inom el- och teleinstallation har kompletterats med entreprenadverksamhet och resultatet är nu ett bolag som erbjuder allt från projektering till driftsättning.
Det kompletta utbudet av tjänster står enligt Ola för en stor del av förklaringen till företagets framgångar.

– Vi har en konkurrensfördel i att kunden vet att vi står för hela kedjan. För oss innebär det bland annat att vi kan korta ledtider eftersom vi har all kompetens och maskiner vi behöver i företaget.Från köpet av den första grävmaskinen för exakt tio år sedan har maskin-parken i Telarco vuxit till ett hundratal servicebilar, fyrtiotalet grävmaskiner, sex lastbilar, åtta grävlastare, kranbilar, borriggar med mera. I dag erbjuder alltså Telarco mer än bara telekomins-tallationer och det ger såklart firman en nyttig flexibilitet. Eller för att citera Ola:

– För att vara hållbar måste man ha flera ben att stå på.
Huvudkunderna är i dag C4 Energi, med vilka Telarco just inlett en
tredje avtalsperiod om fem år, samt Älmhults kommun.
Men som sanna entreprenörer befinner sig Ola och Jonny ständigt
i rörelse. För ett par år sedan började de känna att det återigen var dags för en förändring.

– Vi jobbade och jobbade, men kände att vi aldrig hade tid att använda en krona av det vi tjänade. Jonny är tio år äldre än mig och han började planera för hur han ska kunna trappa ner framöver. I den vevan kom vi i kontakt med en företagsmäklare som vi kände förtroende för och resultatet blev att vi sålde Telarco.

”Men det är klart att det känns gott att ha Storskogens muskler bakom sig. Det ger en trygghet.”

Köpare blev företagsgruppen Storskogen. Det ursprungliga företaget Bredband i Kristianstad såldes dock inte och drivs vidare av Ola och Jonny.
Några större förändringar i vardags-livet som företagsledare tycker Ola inte att försäljningen har fört med sig. Han sätter numera förkortningen vd efter sitt namn på visitkortet och har fler till sin hjälp i det administrativa arbetet, mer än så är det inte.

– Men det är klart att det känns gott att ha Storskogens muskler bakom sig. Det ger en trygghet.
Någon större oro inför framtiden känner inte Ola. Även om den stora fiberutbyggnaden inom några år är avslutad kommer det enligt honom att ständigt krävas vidareutbyggnader, underhåll och rena reparationer av näten. Dessutom ser han en intressant framtid för elnäten.

– Vi kommer att använda el mer och mer i framtiden, spår han. Se bara på alla laddstolpar för bilar som är på väg upp överallt.
Några tekniska hinder för utvecklingen kan han inte se, hans grundläggande teknikintresse gör honom både positiv och optimistisk. Möjligen kan mjukare frågor ställa till bekymmer i framtiden.

– Vi har ibland svårt att få tag i personal. Och det handlar inte om att vi kräver att alla som börjar hos oss redan ska vara fullärda. Redan vår första grävmaskinist kom direkt från skolbänken och sedan dess har vi anställt många oerfarna personer. Det ingår i vår företagsidé, men trots det kan vi ha problem att rekrytera.

För att råda bot på den ständiga personalbristen har Ola en vision om framtiden i företaget.
– Jag vill att folk ska känna engagemang och ett gemensamt ansvar. Därför lägger jag så mycket tid jag hinner på att vara ute och möta folk på deras arbetsplatser. Alla ska känna att de kan bolla problem och idéer med mig.
Ola talar om att skapa en gemensam bild av hur företaget och enskilda arbetsuppgifter ska hanteras.

– Om varje enskild individ är medveten om att ständigt kalibrera och synka sin bild med andras tror jag att allt fungerar bättre.
Simon Karlström är en av dom som kommit direkt från utbildning till anställning i företaget.

Telarcos kärnverksamhet är installation och skötsel av telekomnät. Här blåser Dean Axelius fiber i centrala Kristianstad. Foto: Martin Olson

– Först gjorde jag praktik i firman, sedan anställde Ola mig, berättar han.
Dagens uppgift är att gräva diken för fiber i ett sommarstugeområde strax utanför Åhus. Maskinen är en Huddig 1260B och Simon har varit dess maskinist under tre av sina fem år i firman.

– Den är snart uppe i 10 000 timmar och går som en klocka. Jag är glad så länge jag får behålla den.

Att vara maskinist är det perfekta jobbet enligt Simon.
– Såklart finns både för och nackdelar, men det har sin charm och maskiner är ju alltid kul, konstaterar han

 

Simon Karlström kör grävlastare och trivs i arbetslaget. Foto: Martin Olson

Taggar: , , ,

Text: Sofia Barreng Foto: Martin Olson

Publicerad den: 2018.12.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!