Boliden investerar 1,25 miljarder i att utvidga Kristinebergsgruvan i Västerbotten. Foto:Boliden/Tomas Westermark

Publicerad den: 2021.4.28

Boliden miljardinvesterar i Kristineberg

Gruvor: Boliden investerar totalt 1,25 miljarder i att utvidga Kristinebergsgruvan. Produktionen förväntas vara igång 2023. Gruvan framtidssäkras för åtminstone tio år framåt.

Låst innehåll

– Detta är ett mycket angeläget steg i att framtidssäkra hela Bolidenområdet. Utvidgningen och modernisering av gruvan kommer ske i flera steg där vi naturligtvis också kommer utvärdera möjligheter för fossilfri teknik. Parallellt kommer vi även fortsätta med prospekteringsinsatser i området, säger Stefan Romedahl, direktör för affärsområde gruvor på Boliden.

Boliden har nu lämnat in en ansökan om utvidgad produktion till Mark- och miljödomstolen. Anrikad volym beräknas öka med 1,8 miljoner ton. Beslut från domstolen väntas första kvartalet nästa år. Samtidigt börjar man göra förberedande arbetet inom infrastruktur och vattenrening. Förutsatt att ansökan godkänns av domstolen kommer man även att bygga en ny ramp och en krossanläggning. Produktionsstart beräknas till 2023.

ANNONS:

– En glädjens dag! Det är fantastiskt att få en sådan satsning i inlandet. Det innebär att produktionen kan öka och att gruvan kan finnas kvar längre. I dagsläget handlar det om cirka tio års framförhållning, säger Erik Fjällström, gruvchef i Kristineberg, till Västerbottens-Kuriren.

I nuläget ser det dock inte ut att behövas mer personal i gruvan, däremot tryggas befintliga jobb för både anställda och entreprenörer i tio år framåt.

Kristinebergsgruvan är en av tre underjordsgruvor i Boliden-området i Västerbotten.  De andra två är Renström och Kankberg. Kristinebergsgruvan är 1 350 meter djup.

Taggar: , , ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2021.4.28

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören