Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exklusive anläggningar och infrastruktur, steg med 0,6 procent mellan december och januari i år. Utfallet för tidigare månader har reviderats ned en del, framför allt för bostadsbyggandet.
Sammantaget har utvecklingen varit mer eller mindre stillastående de senaste två åren. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten +3,1 procent i januari.
– Med tanke på de lägre räntorna och den begynnande konjunkturuppgången hade man nog väntat sig ett mer tydligt uppsving för byggstarterna de senaste månaderna. Möjligen är det ett fortsatt ansträngt kostnadsläge och en kvardröjande försiktighet som håller tillbaka, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.
Byggstartsindikatorn för bostäder steg med 0,2 procent under januari. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn 15,6 procent högre. Revideringar av tidigare utfall har medfört att det senaste halvårets återhämtning ser svagare ut än tidigare.
– Bostadsbyggandet har lämnat bottennivåerna och återhämtningen verkar hålla i sig. Återhämtningen är dock väldigt fokuserad till Stockholm. I övriga delar av landet ligger byggstarterna fortfarande kvar på rekordlåga nivåer. Sammantaget går det också så långsamt att det kommer att ta flera år innan en mer normal byggtakt uppnås om återhämtningen fortsätter i detta långsamma tempo, säger Tor Borg.
Indikatorn ger en svagare bild av bostadsbyggandet än vad den som framkommer i den officiella statistiken.
– I nuläget signalerar den kostnadsjusterade indikatorn en årstakt för antalet byggstartade bostäder på strax under 24 000 för 2024. En årstakt som väntas öka till 25 000 under det första halvåret 2025, säger Tor Borg.