Elin Kebert som ansvarar för frågor runt kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier tycker att byggbranschen har gjort bra framsteg för att rekrytera kvinnor till branschen.

Publicerad den: 2020.1.10

Byggbranschen betalar kvinnor bäst

Ekonomi: Något överraskande visar officiell statistik att byggindustrin är den enda branschen i Sverige där kvinnliga chefer har högre lön än sina manliga chefskollegor. Dessutom är kvinnorna i byggbranschen relativt unga.

Låst innehåll

Statistik från SCB som visar att kvinnorna i privat sektor tjänar sex procent mer än de i offentlig sektor. Och jämförs statistiken med andra branscher för att se skillnaden i löner mellan kvinnor och män så sticker byggbranschen ut som den där kvinnorna drar ifrån männen.

– Ansträngningarna för att bredda rekryteringen har gett resultat, säger Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.
Totalt finns det drygt 1 400 kvinnliga chefer i byggbranschen. Det motsvarar dock endast nio procent av cheferna i branschen totalt.

ANNONS:

– Andelen kvinnliga chefer i byggbranschen kan bli ännu högre. Det finns en plats för alla som vill vara med och bygga framtidens samhälle, säger Elin Kebert.

Enligt SCB:s undersökning har byggbranschen även den näst yngsta åldern på kvinnliga chefer inom privat sektor. Snittåldern är 43 år.
Störst löneskillnad mellan män och kvinnor i chefsposition är det inom den finansiella sektorn. Det är också här de högsta chefslönerna totalt hittas.

Taggar: ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2020.1.10

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!