Byggföretagen allt mer skeptiska till hur kommunerna klarar att utbilda rätt för att passa byggbranschens behov. Foto: ME

Publicerad den: 2021.6.28

Byggbranschen kritiska till kommunernas byggutbildningar

Undersökning: Företagare inom bygg- och anläggning är mer skeptiska till kommunernas företagsklimat än andra branscher. Det visar Svenskt Näringslivs branschspecifika enkätundersökning för 2021. Transportföretagen är mest missnöjda.

Låst innehåll

När företaga inom byggbranschen ska ge betyg till sina kommuner när det gäller företagsklimatet får ansvarig knappt godkänt. Av totalt tolv tillfrågade branscher ger endast transportbranschen ett lägre betyg än bygg- och anläggning. Inom transportgrupperingen kan det dessutom finnas ett antal lastbilscentraler med anläggningsmaskiner. Totalt sett är svaren oroande.

– Det är slående låga siffror som bör oroa kommunledningar runt om i landet. Bygg- och anläggningsbranschen står för elva procent av Sveriges BNP och är extremt viktig för jobb och tillväxt – inte minst när Sverige ska återstartas efter pandemin, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

ANNONS:

Bygg- och anläggningsbranschen sticker framförallt ut i synen på tillgången till medarbetare med relevant kompetens. Här ger byggföretagen 2,7 på den sexgradiga skalan – vilket innebär att bygg är den bransch som ger läget i den egna kommunen lägst betyg. Företagare inom bygg- och anläggning upplever bland annat skolornas kontakt med det lokala näringslivet som alltför svag. Med tanker på att Maskinentreprenörernas senaste MEKO-rapport visade att bristen på kompetent personal är alarmerade, så är kanske svaren i enkäten från Svenskt Näringsliv ingen överraskning, men problemen får här tyvärr stöd från ytterligare en undersökning.

– Vill vi ha ett fungerande näringsliv och växande, levande samhällen i hela Sverige måste samverkan mellan kommunerna och det lokala näringslivet fungera. Kommuner vill gärna bygga och renovera bostäder – men inte satsa på byggutbildningarna. Det går inte ihop, säger Tanja Rasmusson.

Totalt svarade drygt 32 000 företagare på Svenskt Näringslivs enkät.

Taggar: , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2021.6.28

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören