Byggkonjunkturen blir inte så dramatiskt som väntat, spår analytiker på Navet.

Publicerad den: 2020.1.28

Byggkonjunkturen tar bara liten paus

Konjunktur: Året 2020 ser ut att bli en paus att andas ut något, men samtidigt som bostadsbyggandet rasar 30 procent från toppnivån 2017, så tuffar anläggningsbyggandet på.

Låst innehåll

Men även bostadsbyggandet fortsätter att minska i år vänder det året efter upp igen. Detta spår Navet Analytics, som varje kvartal tar fram en konjunkturrapport för den svenska och nordiska byggmarknaden.
Jens Linderoth, som är analysansvarig på NAVET Analytics menar att de signaler som kommer gällande konjunktur och penningpolitik tillsammans med de strukturella faktorerna och behoven ger förutsättningar för en försiktig vändning av bostadsbyggandet under 2021.
– Vi tror att 2020 blir bottenåret säger Jens. Det verkar som att konjunkturnedgången blir mindre dramatisk än vad som tidigare förutspåtts.
– I och med att Riksbanken har flaggat för en nollränta till 2022 tror vi också på en försiktig prisuppgång på bostadsmarknaden. Ett återinfört investeringsbidrag för hyresrätter ger dessutom stimulans till den typen av upplåtelseform. Bostadsbristen är fortsatt stor och åtta av tio kommuner rapporterar om bostadsbrist. Vi har bara vid något enstaka år snuddat vid en behövlig långsiktig bostadsproduktion om man ska gå efter Boverkets beräkningar, avslutar Jens.

ANNONS:

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2020.1.28

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!