Publicerad den: 2018.11.15

Civilkurage är bra för branschen

Låst innehåll

Som ni vet jobbar jag hårt för en sund byggsektor med sund konkurrens. Jag får många tips om oegentligheter och kriminell verksamhet ute på byggprojekt. Jag anmäler tipsen till skattemyndigheten, ekobrott, med flera.

Ibland hör jag att andra bransch-kollegor inte vill jobba som jag, för att de känner sig som angivare. ”Golare är ingen polare”, typ. Men helt ärligt. Inte sällan handskas vi i branschen med skattebetalarnas pengar. Om vi även som individer inte aktivt jobbar mot det här – vilken bild tror ni allmänheten får av vår bransch, och vem vill jobba med fegisar?

ANNONS:

Jag är övertygad att denna fråga är viktigt att lyfta och debattera så att vi hamnar rätt. Hur ska vi annars få en sund byggsektor med konkurrens på lika villkor? Det är viktigt att vi inte sjunker ner till de kriminellas nivå, utan att vi hanterar tips om brott så vi får in ännu mer tips om kriminell verksamhet. Det kommer vi få om vi visar att det är så vi vill ha det.

Vi vill ju annars att felaktigheter i samhället uppdagas, rättas till och att kriminella handlingar får sina konsekvenser. Borde väl gälla det som händer i vår bransch också?

Om felaktigheter inte rättas till och kriminella handlingar inte får några konsekvenser så kommer de inte att försvinna. Det är starka krafter i rörelse som tjänar pengar på den här skumma verksamheten. Det räcker inte med att tissla och tassla och skaka på huvudet. Man måste ryta ifrån. Anmäla och se till att busarna hamnar i finkan. Punkt.

Tyvärr är det i byggsektorn svårt att få in anmälningar och tips. Helt klart behöver vi berömma och hylla de som har civilkurage att anmäla och blåsa i visslan. För det kommer att krävas mod och att fler öppnar ögonen om vi ska kunna skapa en förändring. Och helt ärligt – om jag kan gå högljutt och gapa och bråka om det här år ut och år in, så kan fler. Jag anmäler allt jag ser och hör. Gör det du också!

Jag vill att världen ska vara fri och rättvis, att kunskap ska vara transparent så att alla kan göra egna val med den kunskapen de har. Jag vet att en majoritet har en rättskompass i sig som fungerar, även om jag ser många i byggsektorn som fallerar när det kommer till att ha moral och säga ifrån när frestelserna blir för stora.

Men jag tror starkt på civilkurage, och det hade varit underbart om vi var en bransch där det fanns gott om sådant. Det är bra för branschen om vi får ett sånt rykte. Det kommer att locka ungdomarna till oss.

Jessica Löfström

Publicerad den: 2018.11.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!