Företrädare för fyra regioner vill att regeringen lägger ner planerna på höghastighetsjärnväg och istället bygger för att öka kapaciteten till 250 km/h på fler sträckor. Foto: Pixabay

Publicerad den: 2020.9.24

De vill att regeringen skrotar höghastighetsplanerna

Järnväg: Företrädare för fyra regioner i Sverige uppmanar nu regeringen att skrota planerna på höghastighetsbanor och istället satsa på ett järnvägsnät för 250 km/h i hela landet.

Låst innehåll

Regionföreträdare för Värmland, Norrbotten, Örebro och Västernorrland påtalar att Trafikverkets utredning visar att höghastighetsbanorna inte kan byggas inom den kostnadsram som satts upp och att man får mer för pengarna om man satsar på en sammanhållen syn på järnvägsnätet istället för enskilda satsningar.

De förespråkar alternativet att bygga järnvägsnät för 250 kilometer i timmen mellan storstadsregionerna Köpenhamn, Göteborg, Oslo och Stockholm samt mellan Stockholm och Luleå, rapporterar SVT.

ANNONS:

Förslaget är både billigare och skulle gynna regioner över hela landet, på ett annat sätt än en höghastighetsjärnväg från Stockholm och söderut.

Projektet skulle dessutom kunna komma igång snabbare då höghastighetsalternativet kräver stora och kostsamma utredningar.

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.9.24

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!