maskinentreprenoren logo

Krönika

Delad data är dubbel data – eller kanske mångdubbel

När den nedåtgående kurvan för...

Lästid:  0 min

article

När den nedåtgående kurvan för maskinens andrahandsvärde skär den uppåtgående kurvan för underhållskostnader är det dags att ta sig en rejäl funderare på om maskinen ska vara kvar i firman.Så långt inga konstigheter. Men vi lever i en ny fantastisk värld fylld av det som fått namnet Big Data. Du har det, din maskin har det, vi alla har det. Tar vi vara på möjligheterna i denna uppsjö av gigabyte som samlas in och lagras?

Brittiska forskningscentret Agrimetrics har undersökt hur all data som samlas in av lantbrukets maskiner egentligen används och har kommit fram till att det finns massor kvar att göra.Lantbrukets maskiner har under de senaste åren utrustats med sensorer som mäter markens näringsstatus, grödans hälsotillstånd, geopositionerad avkastning per kvadratmeter och mycket mer. All data samlas in och det är upp till varje enskild lantbrukare och dennes råd­givare att fatta kloka beslut med informationen som bas.

Men långt ifrån alla möjligheter är ännu utnyttjade. För att Big Data ska få riktigt stor betydelse konstaterar rapporten att en avgörande förändring krävs. Det gäller att alla börjar samarbeta. Att samla data i informationssilor ger helt enkelt inte bäst effekt. Datadelning är nya modeordet.Med hjälp av data även från grannens maskiner blir det lättare att förutsäga när vetet är exakt lagom moget eller när potatisbevattningen ska rullas ut. Kanske delad data till och med kan styra produktionen på ett högre plan.

Om indikationer i den stora datamängden visar att skördarna av en gröda i ett område blir dåliga kan lantbrukare i ett annat område planera om för att kompensera för bristen.Men tillbaka till beslutet om när det är dags att sälja en maskin. Tillverkarna sitter idag på en guldgruva av tele­metriskt insamlad data som beskriver i minsta detalj hur mycket din maskin kostar i drift.

Men det handlar inte bara om enkla uppgifter som bränsleåtgång och oljebyten. De vet också när lager, pumpar och hundratals andra komponenter närmar sig sitt slutdatum och de sitter hårt på uppgifterna. Kanske är det dags för maskin­ägarna att ge sig in i kampen om informationen. Inom lantbruket skissas på former för informationsutbyte lantbrukare emellan. Varför skulle entreprenad­branschen vara sämre?

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer