Publicerad den: 2018.3.13

”Den största mängden avfall kommer faktiskt från byggindustrin.”

Branschpricken: Lina Bergström, vd för Återvinningsindustrierna

Låst innehåll

Byggbranschen ger upphov till nästan 10 miljoner ton avfall och står även för en stor del farligt avfall, vad tänker ni om det?
– Vi inom Återvinningsindustrierna har tagit initiativ till att förbättra samverkan mellan alla aktörer i hela byggkedjan, så att vi bättre och mer aktivt kan arbeta med att återvinna bygg- och rivningsavfall. Det kan bli bra nya råvaror av det om man planerar bättre och har med dokumentation redan vid upphandling om hur återvinningen kan ske bäst.

På vilket sätt kan Återvinningsindustrierna hjälpa till med att lösa de här problemen?
– Det finns redan riktlinjer för det här som är framtagna och förvaltas av Sveriges Byggindustrier. Våra medlemmar har beslutat att aktivt följa detta och syftena är flera. Bland annat att vi kan driva på utvecklingen och vara en aktiv part i arbetet. Våra medlemmar är såklart intresserade av att det blir bättre fraktioner från byggbranschen som är lättare och inte lika dyrt att återvinna. Återvunnet material från byggbranschen kan bli bra råvaror på en marknad, och det är bra för miljön i stort och för ekonomin.

ANNONS:

Är det här en lönsam bransch för företagen?
– Det är en framtidsbransch som passar duktiga
kreativa entreprenörer som kan skapa sig en marknad inom sektorn. Det är många olika och nischade företag, stora som små aktörer involverade.

Taggar: , , ,

Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2018.3.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!