Publicerad den: 2021.6.17

”Det handlar egentligen om att använda skattemedel på bästa sätt”

Branschpricken:

Mårten Bergman, infrastrukturexpert på Svenskt Näringsliv

Låst innehåll

Du ansvar för infrastruktur- och transportfrågor inom Svenskt Näringsliv. Det är ett stort uppdrag, hur ser jobbet ut?
– Det bygger i hög grad på samverkan med bransch- och arbetsgivarorganisationerna inom sfären. Vi har till exempel en samverkansgrupp där vi aktivt och kontinuerligt bearbetar frågor inom området. Just nu är det såklart mycket arbete med infrastrukturpropositionen och analyser av vad den kommer att innebära.

Hur kan Svenskt Näringsliv påverka politikernas beslut i önskad riktning?
– Vi arbetar med både officiella och inofficiella kanaler. Såklart jobbar vi mot Regeringskansliet men även mot Trafikverket, enskilda politiker och andra. De flesta är överens om att infrastruktur är viktigt, men har olika syn på vad som är bra infrastruktur.

ANNONS:

I grunden handlar det om att visa hur vi kan använda skattemedel på bästa sätt. Är det någon fråga som är aktuell och som ligger nära Maskinentreprenörernas verksamhet?
– Ja, en fråga som vi arbetar med är ju att det inte ska fattas något beslut om att staten återtar ansvaret för järnvägsunderhållet. Här öppnades det ju för privata aktörer år 2002. I detta ärende pågår ju en diskussion nu om att organisera en statlig maskinpool till exempel, och att staten ska återta ansvaret.

Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2021.6.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören