Publicerad den: 2018.2.14

”Det har blivit för svårt och osäkert att öppna gruva i Sverige”

Branschpricken: Per Ahl, vd för gruvornas branschorganisation Svemin.

Låst innehåll

Hur går det egentligen för svensk gruvindustri i dagsläget?
– Det går väsentligt bättre än på länge. Prospekteringen ökar också, och det kan vi bland annat tacka det ökade intresset för metaller till batterier, som bland annat ska driva de moderna elbilarna och andra klimatsmarta lösningar, för. Sverige har också en bra chans att behålla och utveckla sin position som gruvland då vi har en berggrund som innehåller många typer av intressanta metaller och mineraler.

Och hur tror du det går för järnmalmsproduktionen i Sverige framöver?
– LKAB har haft ett bra 2017 med sin specialprodukt som är järnmalmspellets. Efterfrågan på detta är stor och produktionen globalt på området
har sjunkit. Nu ska ju också nya Kaunis Iron öppna i Pajala där Northland tidigare tvingades ge upp. Priset på järnmalm har gått upp och är bättre igen.

ANNONS:

Men det är annars inte så lätt att öppna gruva i Sverige nu för tiden?
– Nej, det har blivit svårare. Det har inte öppnat en ny gruva utanför etablerade områden på tio år i Sverige. Myndigheterna måste göra processen enklare och myndighetsutövningen måste bli sakligare. Dagens förhållanden skapar osäkerhet bland investerare och det hindar samhällsutvecklingen. Ska vi klara klimatomställningen så behövs metaller som gör att vi kan bygga ny teknik. Återvinna räcker inte.

Foto: Svemin

Publicerad den: 2018.2.14

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare