Publicerad den: 2016.11.22

Döda inte Sveriges byggbransch

Låst innehåll

Varje dag träffar jag byggnadsarbetare, platschefer och företagare. Byggbranschen ser inte längre ut som den gjorde när jag började för 16 år sen. Utvecklingen går fortare än någonsin och konkurrensen från utländska aktörer ökar för varje timme. Samtidigt verkar facket och arbetsgivarorganisationerna tro att deras viktigaste uppgift är att motarbeta varandra med samma gamla metoder som under hela 1900-talet. Den ena vill få upp lönerna och den andra hålla nere. Det är dags att tänka nytt och tillsammans säkra en stark svensk byggbransch, medan den finns kvar!

Svenskt Näringsliv anser nu inte heller att det är viktigt att företag med kollektivavtal får förtur i offentliga upphandlingar. Och hoppar till och med i säng med SD för att fälla förslaget som Ardalan Shekarabi lagt om förtur i offentlig upphandling för kollektivavtalsanslutna bolag. Det är ju Svenskt Näringslivs uppdrag att företräda de anslutna företagen. Eller som de själva skriver på sin hemsida ”Svenskt Näringsliv värnar kollektivavtalens konkurrenskraft genom att verka för att avtalen har ett innehåll som ger stöd för företagens utveckling och behov”. De har alltså ansvar för att avtalen har ett innehåll så att deras medlemmar vill ansluta sig till dem. Om de gjorde sitt jobb skulle de hylla den gräddfil som Ardalan Shekarabi nu vill erbjuda. Då skulle vi skattebetalare också veta att våra pengar går till att skapa jobb och arbetsgivaravgifter i Sverige. Seriösa företag som ger vettiga löner och justa villkor skulle få förtur.

ANNONS:

Jag följer noga vad Sveriges Byggindustrier, Byggnads och Svenskt Näringsliv gör. Jag är med i två av de här organisationerna, och har ofta kontakt med den tredje. Jag vill att de tillsammans skapar en vision för vår bransch och utvecklar nya avtal för 2000-talet. Frivilliga avtal som stärker vår konkurrenskraft. Avtal som hindrar oseriösa företag att likt hala tvålar smita från ansvar och arbetsgivaravgifter genom lager av bolagskonstruktioner och underleverantörer. Visst låter det självklart?

Men nähepp…

Istället har visst 1900-talets kalla krig mellan arbete och kapital tagit ny fart. Som om det skulle leda oss framåt? Ibland undrar jag om gubbarna i toppen på de gamla pyramiderna inte bryr sig om framtiden? Det är deras barn och barnbarn som kommer ärva förutsättningarna de nu skapar för vår bransch. Eller ser de bara om sitt eget hus? Skiter i framtiden, maxar kortsiktig vinst i bolagen? Fundera på vilken väg ni väljer och hur ni vill att framtiden skall te sig. Gå inte till historien som de som sänkte vår bransch.

Jessica Löfström

Publicerad den: 2016.11.22

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!