maskinentreprenoren logo

Teknik

Elektrifierar med lågvoltsteknik

Forskare på Mittuniversitetet arbetar på en mer flexibel och kostnadseffektiv lösning för elektrifiering av olika typer av arbetsmaskiner, som bygger på lågvoltsbatterier. Syftet är att minska kostnader, förbättra säkerheten och effektivisera elektrifieringen av fordonen.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Forskare på Mittuniversitetet arbetar på lågvoltslösningar för att elektrifieria arbetsmaskiner och skogsmaskiner bland annat. Pistmaskinen på bilden kommer att användas för att testa och utveckla den nya lågvoltstekniken. Foto: Privat

– Vi vill visa på ett praktiskt sätt hur man kan använda lågvoltsbatterier i mindre maskiner med säkrare batterier som också har tillräckligt bra kapacitet, säger Kent Bertilsson, projektledare och professor i elektronik vid Mittuniversitetet.

Målsättningen att skapa en mer flexibel och kostnadseffektiv lösning för elektrifiering av maskiner och fordon.

– Vi hoppas att detta blir ett paradigmskifte där man ser fördelarna och möjligheterna med lågvoltsbatterier. Hittills har elektrifiering fokuserat på fordon med lång räckvidd, vilket har krävt högvoltsbatterier. Men det är inte en nödvändig funktionalitet för alla typer av fordon, säger Peng Cheng, forskare vid forskningscentret STC, Sensible Things that Communicate, vid Mittuniversitetet som i sitt arbete fokuserar på att utveckla elektriska motorer som kan fungera effektivt med lägre spänning.

– Vi hoppas att vi kan utveckla motorer med en drifttid på 2 - 3 timmar, där man kan byta batterier i stället för att ladda dem. Det skulle ge en ökad flexibilitet, särskilt för företag som arbetar i avlägsna områden, konstaterar Peng Cheng.

Projektet drivs tillsammans med Finlands Oulu University of Applied Sciences och Norges Arktiska Universitet i Tromsø, och omfattar redan fler än 20 företag som är involverade i utvecklingen av tekniken.

Projektet har en total budget på cirka 15 miljoner kronor, varav Mittuniversitetets andel är 5,5 miljoner kronor. Finansieringen kommer från Interreg Aurora, som bidrar med 9,5 miljoner kronor, varav Mittuniversitetet har tilldelats 3,5 miljoner kronor. Resterande medel kommer från projektets partner och andra finansiärer.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer