Elgrävare är populära, men långt i från alla tillverkare har gått från prototyp till serieproduktion. Men JCB har nu ställt den på bandet. 70 är beställda.

Publicerad den: 2019.6.12

Elgrävaren från JCB är i serieproduktion

Teknik: JCB: elektriska minigrävare 19C-1E har varit på en längre "remiss" ute hos kunder för test. Maskinen fungerar enligt plan och kunderna har fått upp intresset. Nu sätts den i serieproduktion och har lämnat pototypstadiet för gott.

Låst innehåll

Maskinens konstruktion ska tåla arbete både inomhus och utomhus. Det är en märklig syn att se den i arbete, den surrar fram och mest ljud kommer från när maskinens redskap går i klinch med materialet.

Kapaciteten är annars i nivå med en vanlig minigrävare med dieselmotor. Den går att beställa med tre eller fyra litiumbatterier som enligt uppgift ska hålla lika länge som maskinens livslängd. Den går en normal arbetsdag på full laddning och tar 12 timmar att ladda upp. Det finns även en variant med snabbladdning som tar två timmar.

ANNONS:

Maskinen lär dyka upp i Sverige, intresse ska finnas. Men det är inte hundratals som kommer att tillverkas den närmsta tiden. Endast 12 maskiner är ute i dagsläget och 70 är beställda. Ett litet problem för den svenska marknaden är såklart att den inte kommer att tillverkas med inglasad hytt. Men det håller inte konstruktionen för i dagsläget. JCB menar att det skulle dra för mycket energi från batterierna och därmed inte klara en hel arbetsdag på en laddning.

Taggar: ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2019.6.12

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!