Publicerad den: 2017.12.19

En onödigt livsfarlig verksamhet

Låst innehåll

Det som göms i snö kommer upp i tö. Det blev tydligt redan när jag som liten på rent jäkelskap gömde brorsans leksaker i snön och våren sedan kom och avslöjade mig. Och det är lika tydligt i sand, lera och jord. Oavsett om man försöker gömma leksaker, skattkistor eller gamla lik bland schaktmassor – allt kommer fram till slut.

Ibland, som vid utgrävningarna för Citybanan under Stockholms innerstad, kan fynden vara häftiga och värdefulla. När utgrävningarna avslutades i oktober 2011 hade runt 800 arkeologiskt intressanta föremål hittats. Bland de största föremålen fanns delar av en båt som troligen var från 1700-talet. I övrigt hittades mängder av vardagsföremål från 1800-talet, såsom kritpipor, mynt, ett dockhuvud i porslin och en 150 år gammal snusdosa i mässing.

ANNONS:

Andra grävjobb är som allom bekant inte fullt lika spännande. Och en del är rakt av farliga, till och med livsfarliga. Ta bara entreprenaden vid Landvetter i Göteborg tidigare i år, när kontors- och logistiklokalerna vid flygplatsen skulle byggas ut. Då hittade grävmaskinister över 150 kilo odetonerad dynamit, så kallade dolor. Dynamitgubbarna var av betydligt senare datum än mynten och snusdosorna under Citybanan – från början av samma projekt, det vill säga bara månader tidigare.

Detta är förstås farligt. En avvikelserapport från bygget gör gällande att en grävmaskinist stötte på en sprängladdning med sin stenkross. Dynamiten ska ha exploderat, men kraften riktats neråt, varför ingen kom till skada. Men vid en liknande olycka utanför Kristianstad 2015 dog en ung maskinförare på ett liknande sätt.

Ansvarigt för Landvetterentreprenaden är statliga Svevia, som tagit emot och skickat ett flertal avvikelserapporter till Arbetsmiljöverket. För att göra sitt bästa anlitades även specialtränade så kallade ”dolhundar” för att förhindra fler oförutsedda detonationer. Men det känns ändå inte helt lugnt detta.

Snarare känns hela situationen besynnerlig. Jag kan förstå att det ligger odetonerade sjöminor från kriget ute i Östersjön. Att farliga gruvhål från 1800-talet fortfarande ligger gömda i oländiga skogspartier. Men att det fortfarande år 2017 sker oberäknade dynamitdetonationer när maskin­entreprenörer är i arbete, det är förbannat onödigt. Onödigt livsfarligt.

Maskinentreprenad handlar om stora fordon, starka krafter och bearbetning av hårda och oförutsägbara material. Jobbet är tillräckligt utmanande som det är, utan att man råkar stöta på dolor med skopan.

Dockhuvuden i porslin och gamla 1700-talsskepp däremot, det kan jag gärna tänka mig att träffa på. Den enda risken i sådana sammanhang är nog att man retar upp någon expert på Riksantikvarieämbetet för att man anses oförsiktig.

Joakim Rådström

Publicerad den: 2017.12.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!