Oscar Alvarsson är affärsområdeschef för den digitala plattformen Kubicom som både fungerar som en maskincentral på nätet men också som ett verktyg för total projektstyrning inklusive faktureringstjänst om man önskar.

Publicerad den: 2018.12.17

Entreprenörer inom IT-branschen startar maskinförmedling

Spaning: När man talar om digitalisering i branschen handlar det oftast om teknik kopplat till maskinen. Bolaget Kubicom ser dock en framtid med digitala maskinförmedlingar.

Låst innehåll

– Det brukar sägas att bygg- och anläggningsbranschen ligger efter många andra branscher när det gäller att digitalisera sina processer och arbetsplatser. Det börjar dock förändras i ganska hög takt och kända strukturer utmanas av de digitala IT-entreprenörerna på flera olika områden. Mest kända, och hittills mest framgångsrika, är kanske Ritchie Bros. Som har accelererat sin satsning på digitala maskinauktioner och som sedan en tid även äger de båda plattformarna Iron Planet och Mascus. Mascus har numer även maskinuthyrning utan förare som affärsidé.

Serieentreprenörerna inom IT-bolaget Cimon, med slogan på engelska intill loggan: creating gamechangers, som ungefär bör översättas till: ”Förändrar verkligheten”, har gett sig in i maskinentreprenörernas bransch. Eller egentligen är det maskinförmedlingarna man fokuserar på. Här finns att göra, menar bolagets ansvariga.

ANNONS:

– Analysen bakom är att branschen genomgår ett generationsskifte där den digitala vanan ökar. Vi ser att vi kan spara pengar åt entreprenörerna och öka effektiviteten i jobben. Vi var nog lite tidiga när vi startade men vi växer och företag och maskiner ökar hela tiden på plattformen. I dag är det 70 leverantörer av maskin- och transporttjänster, samt 30 beställare som är aktiva. Totalt 700 olika enheter som kan förmedlas, säger Oscar Alvarsson, som är affärsområdeschef för Kubicom. Tidigare verksam inom Skanska.

Att vara med i Kubicoms nätverk är kostnadsfritt. Affärsidén bygger på att Kubicom tar betalt via en fastställd procentsats i ett projekt. En beställare kan lägga ut en fråga i den digitala plattformen, eller en maskinentreprenör kan meddela sitt intresse. Beställare och leverantör hittar varann och gör upp affären. Medlemmarna är annars fria att arbeta i eller utanför Kubicom och knyts inte upp för mer än det projekt som önskats.

Molnbaserad plattform som är tillgänglig på alla enheter och ger sömlös tillgång till realtidsdata oavsett vilken enhet som används.

– Men det är en del av det hela. Sedan kan användarna kommunicera runt projektet, dokumentera, rapportera och hantera normala frågor i ett projekt. Det går även att ha som tjänst att Kubicom fakturerar arbetet i projektet om man önskar det. Lika mycket projektstyrning som maskincentral, säger Alvarsson.

Systemet är unikt och byggt av Kubicoms egna utvecklare och uppdateras och förbättras kontinuerligt. All information är molnbaserad och är därför säkrad. En av tjänsterna som tillkommit för en tid sedan är så kallad Geofencing, som på ren svenska betyder att aktörerna i ett projekt kan se var maskiner och bilar befinner sig och beräkna när en transport anländer eller vilket område en maskin arbetar i. Målsättningen är att 50 procent av bolaget ska arbeta med utveckling för att tjänsten ska hänga med. De aktörer som är med som tidningen Maskinentreprenören talat med säger att det ännu inte är några stora volymer och att en av de mer värdefulla tjänsterna i dagsläget kanske inte är att komma i kontakt med nya beställare, utan snarare att de enklare kan arbeta med flera olika entreprenörer och få en tydlig transparens i projektet och att det blir ordning och reda.

– Det har också varit en av grundstenarna i vår affärsmodell. Transparensen är mycket bärande och viktigt. Det fungerar inte att vara med i Kubicom om man på något sätt vill dölja intäkter eller kostnader i ett projekt. Här måste alla kunna lita på varann och att det som rapporteras stämmer, förklarar Oscar Alvarsson. Kubicom är ett så kallat startuppbolag. Det är inte meningen att det ska gå med vinst just nu. Inledningsfasen är avklarad och grundarna har lång erfarenhet från maskincentraler, så det finns en bred kompetens i bolaget. Men pengar räknar man inte med att tjäna förrän om cirka två år.

– Vi kommunicerar till ägarna att vi ska vara break-even 2020, och det är rimligt. Vi utvecklar plattformen och förbättrar nu hela tiden och arbetar med att få branschen intresserad och se fördelarna. Men vi har redan större bolag och ett antal ME-medlemmar som använder det här skarpt sedan en tid, berättar Oscar Alvarsson.

Ägarna Cimon är dock ett stabilt och etablerat ITföretag som varit med i 20 år och har flera lyckade nationella och internationella projekt bakom sig. Cimon äger tio bolag inom olika sektorer. Koncernen har 370 personer anställda och omsätter 567 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Karlshamn

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.12.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!