Epiroc ser en framtid i att själv äga och kontrollera utvecklingen av digital mjukvara för sina framtida maskiner. Foto: Epiroc

Publicerad den: 2018.10.30

Epiroc köper in sig i framtidsbolag

Digitaliseringen: Den digitala våg som just nu drar in över bygg- och anläggningsindustrin har pågått längre inom gruvindustrin. För anläggningsmaskintillverkare som inte har vanan att hantera gruvkunder riskerar det bli ett för sent uppvaknande. Epiroc kanske visar vägen.

Låst innehåll

Det finns ett fåtal tillverkare som har lyckats förvärva mjukvaruföretag som utvecklar digitala tjänster i form av automatisering och maskinstyrning. Catepillers samägande i delar av Trimbles verksamhet är kanske den mest kända. Vanligare är täta samarbeten utan ägarskap, men allt fler maskintillverkare har insett faran i att inte har fullt inflytande över utvecklingen av de nya mjukvaror som får allt större vikt bland tillverkarnas kunder.

Epiroc har i varje fall nyligen flyttat fram sin position på det här området. Bolaget kallar sig nu ”produktivitetspartner” för gruv-, infrastruktur- och råvaruindustrin. Det är en trend som ligger i tiden. När de europeiska tillverkarna inom CECE höll kongress i oktober hävdade flera tillverkare att de börjar omvärdera sin affärsmodell och vill sälja en tjänst snarare än en maskin i det nya digitala landskapet.

ANNONS:

Epiroc har nyss förvärvat en del av ASI Mining, LLC, ett amerikanskt bolag som tillhandahåller teknologiska lösningar för autonom drift av gruvfordon. Epiroc har i dagsläget nöjts sig med 34 procent av ASI Mining, som är baserat i Mendon, Utah, USA, och är dotterbolag till Autonomous Solutions Inc. Dess produkter inkluderar inbyggd hårdvara och mjukvara som gör fordon autonoma såväl som mjukvaruplattformar för styrning av autonoma flottor inom olika gruvtillämpningar. Lösningarna i dessa system integreras med olika mobila maskiner, oavsett fabrikat eller modell, och används av gruvkunder globalt.

– Investeringen i ASI Mining är del av vår strategi att expandera inom automation och interoperabilitet i gruvsegmentet”, säger Helena Hedblom, Epirocs Chef Gruv och Infrastruktur, i ett pressmeddelande.

– Detta är framtiden inom gruvindustrin, och det starka teamet på ASI Mining har utvecklat banbrytande lösningar som kommer att stärka Epirocs möjligheter att ytterligare förbättra produktiviteten och säkerheten för kunder globalt, tillägger hon.

ASI Mining kommer att drivas som ett separat bolag delvis ägt av USA-baserade Epiroc Drilling Solutions LLC.

Epiroc (tidigare Atlas Copco) tillverkar borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning, och tillhandahåller service och förbrukningsvaror. Bolaget har sitt säte i Stockholm, hade intäkter på 31,4 miljarder kronor under 2017, och har över 13 000 medarbetare i 150 länder.

Taggar: , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.10.30

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!