Per Wärnberg på Drottningholms Entreprenad har ett stort men viktigt arbete framför sig. Nu digitaliseras företagets dokument.

Publicerad den: 2018.11.15

Ettor och nollor ska spara minuter och timmar

Spaning: Drottningholms Entreprenad har just börjat sin digitala resa – och företaget räknar med att spara mantimmar och skapa ännu bättre ordning och reda.

Låst innehåll

Förhoppningarna är höga och prioriteringarna är bestämda. Steg ett är grunden till systemet och går ut på att föra över all information i maskin- och personalpärmarna – från papper till digitala filer till ME:s ledningssystem. Då blir allt tillgängligt för alla som behöver ha insyn i projekten.

Det är också tillgängligheten som är det allra viktigaste – att digitalisera det som under hela Drottningholms Entreprenads 30-åriga historia alltid har varit pappersburen information i pärmar.

ANNONS:

– När vi har fått över allt i systemen har våra kunder, där merparten är riksbyggarna, tillgång till filerna dygnet runt på internet. Då kan de ta del av informationen när de vill, utan att alltid behöva ringa eller mejla oss, säger Per Wärnberg, som ansvarar för att informationen förs in i datasystemet.

För att sätta det hela i ett vidare perspektiv berättar han hur det såg ut 2006 när han kom till Drottningholms Entreprenad.

– Då hade vi tolv maskiner, tre lastbilar och cirka tolv underentreprenörer. 2006 omsatte företaget cirka 29 miljoner kronor. I dag har vi 80 egna enheter, 20 lastbilar, cirka 30 underentreprenörer och omsättningen är 230 miljoner kronor. Det säger en del om hur Drottningholms Entreprenad har vuxit genom åren och att behovet av digitalisering har ökat i takt med det. Kärnan i verksamheten är densamma nu som då – att som underleverantör till bygg- och totalentreprenadsbolag förse olika projekt med entreprenadmaskiner och kompetenta förare.

Per Wärnberg skannar in pappersuppgifterna i den takt han hinner, vid sidan av sitt huvudsakliga arbete – som transportledare. Han har lång erfarenhet i branschen och har arbetat som transportledare hos Drottningholms Entreprenad sedan 2006, vilket ger honom extra stor koll på hur behoven ser ut när det gäller att digitalisera informationen.

Maskinpärmen innehåller, som de flesta känner till, sedvanlig teknisk information om respektive maskin, miljöintyg och besiktningsprotokoll, som bevisar att maskinen är besiktad och godkänd enligt konstens alla regler.

Men en fysisk pärm, till skillnad mot digitala filer, får inte alltför sällan fötter och försvinner från maskinen. Fast den inte får flyttas från den maskin den tillhör. En pärm som måste finnas i maskinen, tillgänglig för Drottningholms Entreprenads egen personal och deras kunder förstås. Den oron är snart, i och med digitaliseringen, ett minne blott.

Materialet från maskinpärmen visar också att Drottningholms Entreprenad har maskiner som klarar miljö- och arbetsmiljökraven. Från personalpärmen förs viktig information över om maskinförarna, som till exempel vilka yrkesbevis de har, som APV (arbete på väg), säkra lyft med mera.

– Innan systemet är uppe och rullar går det inte att säga hur mycket tid vi tjänar på det, men jag är redan nu säker på att vi spar mantimmar. Förutom ökad tillgänglighet kommer både våra kunder och vi ha stor nytta av det. Och ett plus är att vi få ordning och reda. Vi spar förstås också tid på att slippa plasta in alla yrkesbevis. Nu skannar vi in dem i stället, direkt in i databasen. När allt material ligger i systemet kommer vi alltid ha de senaste uppdaterade uppgifterna tillgängliga. Förarna informeras löpande om hur digitaliseringen fortlöper.

Parallellt med att föra över informationen från pärmarna pågår även konvertering till ME:s ledningssystem från Drottningholms order- och registersystem Hogia Mobilast. På sikt ska allt som nu finns på papper eller filer som ligger i andra system konverteras till ME:s system.

Hur ser utvecklingspotentialen ut för de system ni i dag använder?
– Vi nöjer oss inte med något annat än ett system som är skräddarsytt för vår verksamhet. Om vi tycker något så hör vi av oss till utvecklaren som ger oss ett system anpassat för oss.

Så det är mycket som talar för att vi kommer ha åsikter i framtiden hur vi vill att det ska utvecklas.

Text och foto: Anders Myrdal

Publicerad den: 2018.11.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!