maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Europas maskintillverkare står inför stora utmaningar

Europas maskintillverkare ser hinder och hot i framtiden för att klara konkurrensen med resten av världen. Nu vill man trycka på EU och politiken för reformer.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Anders Hedquist, ansvarig för strategiska projekt inom Epiroc är aktiv inom maskintillverkarnas europeiska branschorganisation. Just nu diskuterar medlemmarna stora frågor, bland annat hur Europas roll i världen håller på att förändras. Foto: Micael Appelgren

De europeiska maskintillverkarna organiserade inom CECE, Committee for European Construction Equipment, som varit verksamma sedan 1959, arbetar för att stödja maskintillverkare i branschrelaterade frågor och påverka lagstiftning och regelverk som rör medlemmarnas verksamhet. De flesta maskintillverkarna i Europa är medlemmar här och i slutet av oktober hölls organisationens årliga kongress i Madrid – och tidningen Maskinentreprenören var som enda nordiska tidning på plats för att bevaka.

– Det jag tar med mig mest från den här kongressen i år är faktiskt just det att vi börjar reflektera hur svaga vi kan riskera att bli i Europa konkurrensmässigt mot resten av världen. Men också viktigt att vi på kongressen har tagit upp behovet av ökat samarbeten med andra aktörer i industrin. Europas roll i världen är förändrad, säger Anders Hedquist, ansvarig för strategiska projekt inom Epiroc och ledamot i svenska organisationen SACE som i sin tur är medlemmar i CECE.

Kongressens tema var tydligt: Reindustrializing Europe – återindustrialisera Europa – och det var ingen slump. I början av september presenterades Draghi rapporten, som fått sitt namn från författaren Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken. I rapporten finns 170 åtgärder för att stärka EU:s konkurrenskraft gentemot omvärlden. I rapporten finns tre stora omställningar som måste till inom EU:

  1. Innovation och tillväxtmotorer: EU måste öka sina investeringar i innovation och hitta nya områden för tillväxt.
  2. Energiomställning och cirkulär ekonomi: Sänka energipriser och samtidigt minska koldioxidutsläppen genom att satsa på ren energi och cirkulära lösningar.
  3. Geopolitisk anpassning: Minska beroendet av omvärlden och stärka den inhemska försvarsindustrin.

För att lyckas behöver EU investera cirka 800 miljarder euro årligen. För maskintillverkarna betyder det mer resurser till ny teknik och hållbara lösningar som mer effektivt kan lösa kundernas behov.

– Epiroc arbetar mycket sedan en tid med automatisering och hållbarhet i flera led. Det är en global fråga och inte bara en europeisk. Gruvindustrin måste vara en del av lösningen inte en del av problemet, och ju mer vi kan effektivisera desto bättre. Elektrifiera, digitalisera och automatisera, säger Anders Hedquist, som också ser att de olika aktörerna som deltar på CECE kongressen måste göra industrin mer attraktiv för kommande generationer att verka i. Annars blir det svårt att konkurrera.

– Vi behöver tänka nytt när det gäller affärsmodeller. Varje enskild spelare har varken råd eller tid att själv utveckla ny teknik. Vi behöver samverka över olika branscher, fler partnerskap. Göra mer tillsammans, helt enkelt, anser Hedquist.

Niklas Nillroth som är global miljö- och hållbarhetschef på Volvo CE är också ordförande i SACE och har tidigare även varit ordförande för CECE. 

– Det som är viktigt med CECE är att vi kan kraftsamla tillsammans och inte hamna i en situation där olika länder gör egna lösningar. När det gäller att minska koldioxidutsläppen är det just nu lite motvind, vi på Volvo CE brukar säga att det är en ”bumpy road” (guppig väg), för tillfället. Det politiska läget runt om i Europa påverkar också industrin. Viktigt att industrin då står fast och sänker sina utsläpp, säger Nillroth.

Det har varit två ganska tuffa år för de europeiska maskintillverkarna nu. I snitt har försäljningen gått ner drygt 20 procent, enligt insamlad statistik från CECE:s medlemmar. Man förväntar sig en liten nedgång även 2025, men klart mindre. Kanske snarare nolltillväxt. Branschen anses dock vara stabil som sådan. Anläggningsmaskiner kommer att behövas fler och mer de kommande åren. Utmaningen är var dessa ska komma ifrån. Är det Kina som kommer dominera så har Europa stora problem.

– Som vi ser det på Off-Highway-Research (OHR), så kommer marknaden för anläggningsmaskiner att växa igen 2026 och ska vi lära oss något om hur cyklerna brukar se ut så når vi en ny högsta topp av antalet sålda maskiner globalt år 2031. Men just nu i närtid handlar det ganska mycket om att maskinleverantörerna måste bli av med sina lager innan det kan komma nya beställningar till tillverkarna, säger Chris Sleight, vd för OHR.

Under kongressen diskuterades det också i hög grad geopolitik. Vad som händer i världen just nu kommer påverka utvecklingen globalt.

Text: Micael Appelgren

SACE/CECE

SACE står för Swedish Association for Construction Equipment och är en branschförening inom Teknikföretagen som funnits sedan 1984. SACE är medlemmar i Committee for European Construction Equipment, som varit verksamma sedan 1959 och arbetar för att stödja maskintillverkare i branschrelaterade frågor och påverka lagstiftning och regelverk som rör medlemmarnas verksamhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer