Publicerad den: 2018.11.15

Explosiv tillväxt

Arbetsplatsreportaget: Högkonjunkturen tuffar vidare och företag växer i sällan skådad takt. Få slår dock östgötafirman som ökat sin personal med 2 100 procent på två år. Det är bara att Häva och Gräva menar bröderna Kalle och David.

Låst innehåll

Firmanamnet glöms inte i första taget. Loggan med spretiga svarta bokstäver på gul botten utstrålar energi och förkunnar att här står ännu en maskin från Häv och Gräv i Östergötland AB. Har du sett den så kommer du ihåg den.

Häv och Gräv är också något av ett mantra för de glada östgötabröderna Kalle Moberg och David Andersson. Det muntra utropet kom till under en blöt kväll, tror dom, och bet sig fast. Firman bildades 2002 och namnvalet var självklart.

ANNONS:

Då var David 22 år och Kalle 20. I familjen, lantbrukare på Vikbolandet, fanns ett par grävare och en lastbil. Killarna hade gått ut gymnasiet och jobbat några år som anställda maskinförare, men det lockade att bli egen.

– Familjen hade alltid kört lite entreprenadjobb med gårdens maskiner så det var inte främmande för oss att satsa på entreprenad, berättar David.

Mot framtiden med Häv och Gräv. Fredrik Söderlund, David Andersson, Henrik Carvelid och Kalle Moberg.

Grabbarna bestämde sig för att satsa, bildade handelsbolag och sade upp sig från jobbet med en minigrävare och en lastbil i maskinparken.

I dag är situationen en helt annan. Firman har i runda slängar 60 anställda, ett trettiotal maskiner och en drös F-skattare. I fjol sprängde omsättningen 100 miljonersvallen och i år byggs det nybyggda kontoret redan ut.

Vad hände egentligen?

En titt på företagets ekonomiska utveckling för de senaste tio åren visar några stadiga år kring tiden för finanskrisen. Då hade företaget funnits i sex år och nyligen ombildats till aktiebolag, ägt av grundarna.

Runt 2012 tar det fart, något innan det lossnar i övriga landet, och de senaste åren kan Häv och Gräv skryta med en ökad omsättning på runt 20 procent om året.
– Vi fick nog högkonjunkturen något tidigare här i Norrköping än i resten av landet, reflekterar David men menar därmed inte att det ger hela förklaringen till firmans utveckling.

I Vånga har Christian Gustavsson byggt väg, annars blir det återställningar och ibland fiberförläggning.

Som vanligt står svaret att finna i flera olika förklaringar. Kanske var det arvet från familjens blygsamma entreprenadverksamhet som präglade brödernas sätt att bilda företag. Vid starten hade de redan en vana att arbeta med en bas av lokala privatkunder som stod för en kontinuitet i firman.

– Vi har alltid gjort jobb åt alla typer av kunder, konstaterar Kalle och räknar upp privatkunder, föreningar, företag och offentliga upphandlingar som tillsammans skapar en relativt konjunkturokänslig mix.

– Hemikring finns det till exempel många kustnära fritidsboende. De är från storstan och har mycket projekt på gång. Vi har gjort många vatten och avlopp åt dem, men också trädgårds-anläggning och skogsbilvägar.

Privata kunder finns fortfarande med i kundbasen även om de numera har fått sällskap av rejält större uppdragsgivare.

Några år in i sitt företagande kom nämligen bröderna till den brytpunkt som betydde att det var dags att börja räkna på lite större jobb. Från att ha jobbat mot mindre uppdragsgivare och varit underentreprenörer började de nu räkna på totalentreprenader.

En förklaring till brytpunkten kan vara att Häv och Gräv genom åren samlat på sig personal. Kalle och David är helt eniga om att om man träffar på en duktig anläggare eller maskinförare så gör man sitt bästa för att behålla den. Till och med räknar på jobb för att anpassa dom till personalstyrkan.
– Det smög sig på allt fler anställda. Vi vet att när man träffat på bra folk då ska man inte släppa dom.

De flesta maskiner servas och repareras i företaget. Martin Ohlsson fredagstvättar.

Det låter lite som en tvärtomvärld, men kan mycket väl fungera som förklaring till varför firman vuxit som den gjort. Både Kalle och David är nämligen rikt socialt begåvade. Att just de två lyckats samla på sig personal, när andra företag nämner personalbrist som ett stort problem, förvånar inte. I varje kontakt med omgivningen skickas positiva signaler. Stämningen är hög och tonen mycket hjärtlig. Telefonerna går hela tiden varma och bröderna avslutar gärna ett samtal med ett berömmande ord.
– Jodå, konfirmerar David, vi delar ut en del godis!

De större jobben gav såklart också större behov. Det gick inte längre att jonglera företaget från ett hemmakontor med telefonmöten från den ena maskinhytten till den andra. Varken David eller Kalle hade några som helst planer att ge upp sin tillvaro som maskinförare för att bemanna ett kontor, så det blev att anställa personal även där.

En av de första att komma till firman i en organisatorisk funktion var Henrik Carvelid. Hans anläggningsfirma anlitade Häv och Gräv för grävtjänster och det blev snart tydligt att båda parter skulle tjäna bra på att slå ihop sina påsar.
– Vi trivs dessutom bra ihop, det har funkat jättebra, konstaterar Henrik, som på företagets hemsida listas som Henke, varken mer eller mindre.

”David erkänner att han inte har tillräckligt med ro i kroppen för att trivas på ett kontor och tillägger att närvaron ute på arbetsplatserna ger en bra känsla för jobbet.”

Henke håller i trådar och räknar på jobb. Att han knöts till företaget kan räknas som ännu en förklaring till framgångarna. Med Henke kom nya kunder och ny kompetens till firman.

För fyra år sedan var det så dags att göra slag i saken och flytta kontoret från bostaden till ett kontor och anläggningen på Svärmaregatan i Norrköping byggdes. Här finns uppställningsplats för maskiner, en verkstad och kontorslokaler. Fyra år gammal är dock kostymen redan för trång och snart invigs en utbyggnad med sju nya kontorsplatser och ett konferensrum.

David Andersson och Kalle Moberg lämnar inte gärna hytten. De trivs inte på kontor.

Helena Eklund har redan sett ut sitt kommande kontorsrum. Hon är en av de anställda som David och Kalle samlat på sig genom åren, i det här fallet var det dock hon som stod för initiativet.
– Det började med att firman gjorde ett dräneringsjobb hemma hos oss, berättar hon.
– Jag tyckte att fakturan dröjde och ringde och frågade om de inte hade någon på kontoret. Vi har inte ens ett kontor löd svaret.

Helena fick erbjudande om en tjänst för att sköta firmans administration och trots att anställningsintervju och löneförhandling sköttes mitt i byggkaoset på det blivande kontoret tvekade hon inte.
– Det är det bästa val jag gjort jobbmässigt i mitt liv. Killarna är jätteduktiga, det handlar om personligheten. Vi jobbar jämt, telefon och sms kan komma på kvällar och helger, men det är helt okej.

Helena kom till företaget 2014 och var med när företaget 2016–2017 växte med 2 100 procent.
– Ett tag gjorde vi inget annat än anställde folk. Men det gick bra. David är personalansvarig och det brukar inte dyka upp några personalproblem. Annars löser vi dom fort.

Nästa brytpunkt för företaget kom för två år sedan. Då förstärktes Häv och Gräv med ännu en stabstjänst. Fredrik Söderlund kom till företaget som arbetschef och bröderna är både nöjda och stolta över att ha rekryterat honom.
– Han är lite äldre än oss och har erfarenhet, kompetens och kundkontakter som vi behöver.

Ständigt full fart på kontoret. Helena Eklund har fredagsbesök av arbetsledarna och maskinförarna Henrik Junhage och Henrik Askenberg.

Med Fredrik i firman är det ännu lättare för David och Kalle att stanna i sina maskiner. Något som Fredrik sätter värde på.
– Det är en styrka för företaget. Det visar personalen att vi rullar på och ger företaget ett driv. Vi är verkligen Häv och Gräv, skrattar han.

David erkänner att han inte har tillräckligt med ro i kroppen för att trivas på ett kontor och tillägger att närvaron ute på arbetsplatserna ger en bra känsla för jobbet.

Att växa snabbt och omfattande är dock inte riskfritt. Risker är dock inte något som direkt skrämmer de båda bröderna.
– Vi har många gånger satsat allt vi äger och har, skrattar David men tillägger att det var fördelen med att starta som företagare så ung.
– Nu har vi ju familjer, då är det inte lika lätt.

I dag menar Kalle och David att de har ett medelhögt riskspridande. De har en medveten strategi att jämna ut arbets-topparna genom att anlita F-skattare och ser till att kundkretsen består av flera olika typer av uppdragsgivare.

Att företaget sedan starten arbetat med VA-lösningar har lett till flera större jobb. Bland annat har de tagit flera offentliga upphandlingar av VA-karaktär.

”Den slimmade personalstyrkan på kontoret ger korta beslutsvägar och det är ett medvetet val.”

För att klara en rikt varierad kundkrets krävs dock ett flexibelt företag med många kompetenser. Precis som de flesta lagomstora entreprenadbolag med hemsida listar även Häv och Gräv sina tjänster på sin nätsida. Men där andra nöjer sig med att berätta att de erbjuder gräv och schakt tar Häv och Gräv ännu ett steg. Inte mindre än 36 olika tjänster radas upp och listan avslutas sedan med ett anspråkslöst med mera.

De anser sig alltså väl rustade kompetensmässigt och har till exempel köpt in ett företag för att få sprängkompetens i firman. Allt för att kunna utföra varierande uppdrag snabbt och smidigt.

Håkan Johansson avslutar arbetsveckan med att putsa kanterna i VA-diket.

Fort och enkelt, och dess synonymer, är ord som hela tiden dyker upp när David och Kalle talar om sitt företag. Surdegar och långbänkar är bannlysta på Häv och Gräv. Den slimmade personalstyrkan på kontoret ger korta beslutsvägar och det är ett medvetet val. Kalle och David fattar beslut om högt och lågt, men är samtidigt noga med att delegera. Personalen ska ta eget ansvar menar de. Själva har de inga problem med att enas, Kalle är på pappret företagets vd, men det innebär inte att hans ord alltid är lag. Samarbete gäller.
– Vi har alltid trivts tillsammans. Våra familjer umgås på fritiden och semestrar till och med ihop, berättar Kalle, David och Henke.

Att leva för jobbet, inte ha tid för hobbies och dessutom tillbringa fritid och semestrar med sina kolleger låter som en vansklig tillvaro. Men så upplevs det inte, tvärt om poängterar samtliga att det tillför och värnar den fungerande gemenskapen.

Text: Sofia Barreng Foto: KG Z Fougstedt

Publicerad den: 2018.11.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!