Publicerad den: 2019.11.7

Farligast att jobba i byggbranschen

Byggindustri: Slarv och stress kopplat till en machokultur är stora faktor bakom risken för arbetsplatsolyckor i byggbranschen enligt ny undersökning från organisationen Byggcheferna.

Låst innehåll

På tio år har 89 personer dött på svenska byggarbetsplatser. bara i januari 2019 dog nio personer på grund av arbetsplatsolyckor och hittills i år har 33 människor fått sätta livet till. Detta enligt en rapport som tagits fram på uppdrag av organisationen byggcheferna.

Risken för att råka ut för en olycka på en byggarbetsplats är tre gånger högre än i andra branscher. Faktum är att jobba i byggbranschen är farligare än att jobba som brandman, polis eller militär.

ANNONS:

I rapporten lyfts machokulturen fram som en faktor som ökar risktagandet i onödan och att det tar tid att förändra attityden till säkerhetsarbetet. Även kommunikationsproblem är en riskfaktor på många byggarbetsplatser där det talas flera språk.

– Vi har redan de regelverk som krävs. Vad vi behöver förändra är inställningen till dem. Säkerheten är fortfarande något som det slarvas med för ofta. Den kulturen måste vi bryta, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel i ett pressmeddelande.

Daniel Gunnarsson Greis

Publicerad den: 2019.11.7

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!