Publicerad den: 2016.10.17

Finns maskinförare om 20 år?

Låst innehåll

Jag är inte maskinförare eller maskinentreprenör. Det är tur det, för den enda grävmaskin jag har lyckats köra med hyfsat resultat är Caterpillars bandgrävare 323F som är halvautomatiserade med Grade with Assist. Det är dock inte otroligt att jag med ganska bra resultat kan hantera de flesta anläggningsmaskiner om 20 år. Kanske redan om 10. Men det är inte mitt jobb.

Mitt jobb går däremot ut på att undersöka och bevaka vad som händer i den här branschen när ni är ute och bygger Sverige, och sedan via tryckt eller digital media berätta och förklara trender, ny teknik, eller andra viktiga aspekter som påverkar ert företagande.

ANNONS:

Ni som var på Bauma i München i april såg det. Ni som åker med ME till Conexpo i mars i vår kommer att få se mer. Den här branschen har frontalkrockat med ett omfattande teknikskifte. I den här tidningen kan ni läsa vart Volvo CE är på väg. Det är hisnande.

Stiftelsen för strategisk forskning SSF menar att 53 procent av jobben i Sverige hotas av datorisering de kommande 20 åren. Högt upp på listan för jobb som är hotade står maskinförare. Enligt SSF:s studie är sannolikheten 90 procent att datorer tar över yrket inom 20 år.

Taggar: , , , , , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2016.10.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!